Antwerpse gerecht rolt grote drugsfamilie op die banden had met Melikan Kucam

“Corrupte ambtenaar en agenten leverden hand-en spandiensten”

Het Antwerpse gerecht heeft 15 verdachten van de Turks-Assyrische drugsfamilie Y. opgepakt. Vandaag zijn 46 huiszoekingen uitgevoerd, vooral in Antwerpen-Noord. Tijdens dit onderzoek is ook aan het licht gekomen dat het Mechelse gemeenteraadslid Melikan Kucam (N-VA) fraudeerde met humanitaire visa. Kucam is in dit onderzoek wel geen verdachte.

Het onderzoek ging van start in november 2017 na een melding van het bestaan van de organisatie. De Federale Gerechtelijke Politie van Antwerpen kon via onder meer telefoontaps en bijzondere opsporingsmethodes een grote organisatie in kaart brengen. FGP Antwerpen besteedde aan dit onderzoek tot op dit moment 26.370 uren aan rechercheonderzoek.

Het doel van de organisatie is blijkbaar om een zo groot mogelijk crimineel vermogen te verwerven en om zo veel mogelijk macht op verschillende fronten te verwerven, zowel binnen de organisatie als daarbuiten. Binnen de organisatie blijkt een wisselende machtsstructuur, wat wijst op een onderlinge concurrentiestrijd. Dat blijkt uit verschillende interne gewelddadige incidenten.

Aanslag met handgranaat

De machtsstrijd kwam onder meer tot uiting toen vorig jaar een aanslag met een handgranaat werd gepleegd tegen de pitazaak Mevlana aan de Lange Stuivenbergstraat. Die zaak was een pleisterplaats van Bayram Y. 

Eerder was al tegen een ander lid van de familie Y. een aanslag gepleegd. Marsin Y. werd in augustus 2017 in zijn benen geschoten toen hij aan zijn woning in Schoten zijn hond uitliet. Marsin Y. werkte als planner op de containerkade van DP World in de Antwerpse haven. 

De organisatie tracht mogelijk ook invloed te verwerven bij de politie, stadsdiensten, de haven, de politiek, het bankwezen en de kerk in ons land, maar er zijn ook contacten ontdekt met prominente en invloedrijke personen in Turkije. Contacten in het bankwezen zouden bankvorderingen van het gerecht meteen hebben doorgespeeld aan de organisatie.

De Wever tevreden over actie

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) reageert bij monde van zijn woordvoerder Johan Vermant “bijzonder tevreden” op de actie. “Dit toont nogmaals het gevaar van infiltratie, omkoping en intimidatie door criminele organisaties in officiële instanties.”

“Dat het parket met zulke grootschalige acties de georganiseerde misdaad zware slagen toebrengt, verdient alle lof. We hebben dan ook vertrouwen in het gerechtelijk onderzoek. Het is aan het parket om daar desgevallend verder over te communiceren”, aldus de woordvoerder van de burgemeester.

Marsin Y. werd beschoten toen hij zijn hondje uitliet in de Braamstraat in Schoten.
Marc De Roeck Marsin Y. werd beschoten toen hij zijn hondje uitliet in de Braamstraat in Schoten.

Drugs en witwassen

Volgens het Antwerpse parket heeft de familie verschillende uithalingen of pogingen tot uithalingen van ladingen cocaïne in de haven van Antwerpen op zijn geweten. De winsten uit drugshandel werden in België geïnvesteerd in vastgoed, wapens of bedrijven. Er werd ook geld versluisd naar Turkije. 

Witwas: illegaal vermogensvoordeel werd vermoedelijk geïnvesteerd in bedrijven, vastgoed en wapens; geld werd ook versluisd naar Turkije

Valsheid in geschrifte: een corrupte stadsbeambte zou tegen betaling valse authentieke identiteitsdocumenten hebben geleverd aan de organisatie

Wapens: uit onderzoek blijken aanwijzingen dat de organisatie wapens ter beschikking zou hebben

Corruptie: mogelijk zijn verschillende politieagenten aangezocht om hand- en spandiensten te leveren voor de organisatie

Vandaag zijn er in het kader van dit lopend gerechtelijk onderzoek 46 huiszoekingen uitgevoerd in Antwerpen en directe omgeving, zegt het parket in een mededeling. “Daarbij zijn 15 mensen van hun vrijheid beroofd en ze worden vandaag en morgen voorgeleid. FGP Antwerpen ontving tijdens de actie van vandaag steun van de Bijzondere Eenheden, CSD Antwerpen en Oost-Vlaanderen, Scheepvaartpolitie, PZ Antwerpen en PZ Mechelen-Willebroek, de dienst hondensteun van de Federale Politie. In totaal namen iets meer dan 300 politieambtenaren deel aan de actie.”

Het onderzoek wordt verder gevoerd door FGP onder leiding van de onderzoeksrechter.

Kucam

Melikan Kucam zit intussen al vier weken achter de tralies. Hij zou zich laten betalen hebben om leden van de christelijke Assyrische gemeenschap op de lijst te zetten van mensen die in aanmerking kwamen voor een humanitair visum. Ook het merendeel van de verdachten die vandaag werden opgepakt, zijn Assyriërs.

“Ik heb via de media vernomen dat er huiszoekingen en arrestaties zijn gebeurd, maar ik wist niet dat het onderzoek naar mijn cliënt een uitloper was van een onderzoek naar een criminele organisatie”, zegt advocaat Frank Coel, die voor Melikan Kucam optreedt. 

Melikan Kucam.
n-va Melikan Kucam.58 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronny Ooijen

  Bart Boenen, heeft u een probleem met feiten? Lees nog eens wat ik schrijf. Waar beweer ik dat die 1500 Syriërs die Francken naar hier haalde allemaal drugscriminelen zijn? Inderdaad, goede poging maar ongeloofwaardig.

 • Bart Boenen

  Ronny Ooijen, alsof die infiltratie op 5 jaar opgezet is. Dat is minstens al de 2de generatie. Van diegenen die Francken zou ‘binnengehaald’ hebben zouden dat hoogstens wat loopjongens kunnen zijn. En zelfs dan lijkt dat onwaarschijnlijk op zo een korte tijd. Goede poging maar ongeloofwaardig.

 • Ronny Ooijen

  Leon Mertens, en wie haalde ze naar hier? Juist.....onze Theo van N(V)-Blabla. Francken haalde maar liefst 1500 Syriërs naar hier van 2015 tot 2018. Maar dan is het wel goed zeker? Dat zijn toch allemaal Christenen die volgens de N(V)-Blabla kiezers dezelfde normen en waarden hebben als wij en moesten gered worden? Smeergeld vragen aan asielzoekers is ook verrijken op een onwettige manier!

 • Leon Mertens

  Wat komen de meeste vreemdelingen hier doen ,niet werken maar zich verrijken op een onwettelijke manier ,en dan maar sommige politici dat we deze mensen naar hier moeten laten komen om te werken ...sic De Groenen zeer gevaarlijke partij ,twee of drie nationaliteiten ,heel wat corrupte advocaten om ze te verdedigen ,en de gewone burger ziet dat al jaren met lede ogen aan !!

 • erik jagers

  Nog maar eens een indicatie dat Theo Francken totaaaaaaaaaaal niet weet met wie hij allemaal bezig is geweest om papieren uit te delen! Zonder twijfel een zoveelste zorgwekkende ontwikkeling in dit dossier.