Antwerps rusthuis ontslaat 5 werknemers die filmpjes van bejaarden delen in Whatsappgroepje

(illustratiefoto)
belga (illustratiefoto)
In woonzorgcentrum ‘t Zand in Antwerpen zijn vijf werknemers op staande voet ontslagen omdat zij in een Whatsappgroepje filmpjes en foto’s van de bejaarde bewoners deelden. Op de filmpjes zijn bejaarden te zien die mompelen in hun slaap of die hevig schrikken. Het Zorgbedrijf spreekt van een attitudeprobleem bij de vijf personeelsleden.  Het Antwerpse parket heeft een opsporingsonderzoek geopend. 

Niet het maken van de foto’s en filmpjes is problematisch. Daarvoor hadden de medewerkers toelating omdat de beelden gemaakt werden tijdens de animatie en  gebruikt werden voor medische doeleinden. Enkele werknemers lieten het daar niet bij. Zij  bewaarden de foto’s en filmpjes op hun eigen smartphone om die dan te delen in het Whatsappgroepje  met 16 collega’s.  

Het Zorgbedrijf heeft een klacht ingediend bij het Antwerpse parket en bij de Privacycommissie. Het Antwerpse parket bevestigt dat er een opsporingsonderzoek is gestart.

Kristof Aerts van het Antwerpse parket: “Op de filmpjes is te zien hoe een bejaarde met een doek op haar hoofd plots aan het schrikken wordt gemaakt. Een personeelslid heft de doek op en roept ‘Kiekeboe’.  Op een ander filmpje ligt een bejaarde te mompelen in haar slaap.  De medewerkers voorzien die beelden ook van commentaar.  Wij openen een onderzoek om na te gaan of er inbreuken op de privacy zijn gemaakt. De ondervragingen moeten nog beginnen.”

Aanvankelijk was er ook sprake van aanranding van de eerbaarheid maar die kwalificatie is voorlopig niet aan de orde.  Op de foto’s zijn geen wansmakelijke toestanden te zien. Ook de commentaren gaan niet de beledigende toer op. Het blijft  beperkt tot ‘lachen met.’ Dat vindt het Zorgbedrijf al erg genoeg.  

 “We hebben een attitudeprobleem vastgesteld bij vijf personeelsleden en hebben onmiddellijk ingegrepen”, klinkt het bij Johan De Muynck, algemeen directeur van het Zorgbedrijf Antwerpen. “Wat zij deden kan niet door de beugel. Een correcte persoonlijke omgang door medewerkers met onze klanten staat boven alles.” 

Volgens het Zorgbedrijf is het niet duidelijk of de beelden ondertussen nog door meer mensen zijn verspreid. 

De vakbonden zijn ingelicht door het Zorgbedrijf, dat een dochterbedrijf is van het Antwerpse stadsbestuur. Er werken zowel verplegers s als bejaardenhelpers.  Vakbondssecretaris Katleen Dewinter (ACV): “Ik heb gevraagd of de directie effectief bewijzen had om die medewerkers op staande voet te ontslaan. De directie bevestigde dat. De beslissing was goed onderbouwd, zo werd mij gezegd.”  

“Geen excuses”

Antwerps schepen Fons Duchateau (N-VA), tevens voorzitter van het Zorgbedrijf, staat naar eigen zeggen achter de directie van het Zorgbedrijf. “Er zijn nu eenmaal geen excuses om senioren te kleineren en te ridiculiseren”, zegt hij. “Voor ons zijn deze mensen in de fout gegaan. Of ze ook juridisch in de fout zijn gegaan, is aan het parket.”

Duchateau betreurt het dat ook het overige personeel van het Zorgbedrijf nu in een negatief daglicht komt te staan. “Mensen die zich met hart en ziel iedere dag inzetten om mensen een waardige oude dag te bezorgen”, zegt Duchateau. “En geloof mij: zij zijn de overgrote meerderheid. Ik bewonder hun werk en toewijding. Het Zorgbedrijf Antwerpen is zoveel meer dan dit onaanvaardbaar incident. Het is een huis van vertrouwen waar we problemen zelf melden en waar de senior centraal staat.”
24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mariposa Siempre

  Hebben die mensen zelf geen ouders? Wansmakelijk.

 • Tinne Van Loock

  Zal wel zijn ontslag en nooit nog een job in de zorgsector. Hoe achterlijk en onmenselijk kan je zijn daar word ik zo kwaad. Leeghoofden die onze waarden en normen naar een dieptepunt brengen.

 • Rosa Cockx

  Het zullen je ouders maar zijn waar ze mee lachen. Ik heb daar geen woorden genoeg voor om te zeggen hoe laag ik die handelwijze vind. Streng straffen als voorbeeld en niet aan den dop op ons kosten.

 • Peggie Van Audenhove

  De directie zou de camera's van smartphones van het personeel kunnen afplakken op straf van ontslag; bij Audi Brussels doen ze dat ook zodat het personeel de nieuwe modellen die nog niet op de markt zijn niet kunnen filmen of fotograferen. Voor de mensen die hier zwaar in de fout gingen: schadevergoeding doen betalen aan de slachtoffers en voor onbepaalde tijd schorsen zonder loon. Ze zullen in het vervolg dan misschien eens 2 keer nadenken vooraleer ze zulke stomme dingen doen.

 • Rudolf Jacobs

  was beter dat ze een wet uit vaardigde van verbod van smartphones op de werkvloer tijdens de werkuren,wij liepen vroeger ook niet om de twee minuten naar de telefoon om dag te zeggen of controle te voeren op man of vrouw,en zeker niet zulke smeerlapperij als dit,gewoon respectloos