Antwerpenaar volgt American Dream

PATRICK (38) WIL BEDRIJF MET BELGISCHE GIDSEN OPRICHTEN IN NEW YORK

Patrick Van Roosendaal in zijn nieuwe woonplaats New York.
Foto Mandy Demuth Patrick Van Roosendaal in zijn nieuwe woonplaats New York.
Antwerpenaar Patrick Van Roosendaal (38) wil in The Big Apple een bedrijf voor Belgische stadsgidsen oprichten. Of hij slaagt in zijn opzet kom je vanaf 8 november te weten in het nieuwe televisieprogramma 'Wereldsteden', dat zes Vlaamse gelukzoekers volgt op een keerpunt in hun leven. "Ik had een carrière in de Antwerpse diamantsector toen ik met een Amerikaanse vrouw trouwde. Ons huwelijk liep intussen op de klippen, maar ik vond een nieuwe liefde: New York", zegt hij.

Elk jaar pakken 45.000 Belgen hun koffers om in het buitenland hun dromen na te jagen. De nieuwe documentairereeks 'Wereldsteden' van productiehuis Geronimo volgt zes Vlamingen die in wereldsteden hun geluk beproeven. Een van hen is de dertiger Patrick Van Rosendaal uit Antwerpen, die een bedrijf voor Belgische stadsgidsen wil starten in New York. Lang moest Patrick niet nadenken over zijn deelname aan 'Wereldsteden': "Ik hoop dat ik andere landgenoten kan aansporen om de sprong naar het buitenland te wagen, hun droom achterna te gaan en zichzelf opnieuw uit te vinden."

Te beschaamd om terug te keren

Het verhaal van Patrick is er een van ups en downs. Afgestudeerd aan de Vlerick Business school werkte hij als marketeer in de financiële sector en later in de diamantsector. "Ik woonde in Parijs en Londen en reisde de hele wereld rond. Tijdens een businesstrip heb ik een Amerikaanse leren kennen en ik ben haar gevolgd naar Amerika. Ons huwelijk draaide al na amper een jaar op een scheiding uit. Omdat ik met luide trom naar Amerika vertrokken was, was ik te beschaamd om terug te keren naar België. Mijn huwelijk bracht me wel één geluk: New York. Ik was onmiddellijk gepassioneerd door de stad, die energie die er hing en de mensen."

Om zijn passie voor de stad te kunnen delen met landgenoten ging Patrick aan de slag als stadsgids. Hij slaagde voor het officiële examen en begon te werken bij de Gray Line bussen en Bike and Roll, het belangrijkste bedrijf van begeleide fietstochten in New York. "Maar ik wilde een eigen bedrijf met nog meer Belgische New Yorkers. Zij zouden dan de 120.000 landgenoten die New York jaarlijks op bezoek krijgt, kunnen rondleiden." Patrick woonde 'in een schoendoos' en nam drie baantjes tegelijkertijd aan om zijn droom te kunnen najagen. "Het kostte me bloed, zweet en tranen om hier voet aan de grond te krijgen."

Eén ding hielp Patrick wel op weg: "Alles wat Belgisch is, is hot in New York: van Belgian waffles over bier en de Belgische mode tot Stromae in Madison Square Garden, de Amerikanen zijn er dol op. Zelfs Belgische vrijgezellen hebben hier veel aantrek", lacht Patrick, die intussen bij de Belgische Ineke de liefde vond. Hij heeft ook een tip voor de Belgen die The Big Apple bezoeken: "Boek een helivlucht of beklim het One World Trade Center om de skyline vanuit de lucht te bewonderen. Dan besef je: al die wolkenkrabbers zijn gerealiseerde dromen van mensen die hier sinds het ontstaan van de stad 400 jaar geleden het geluk kwamen zoeken."

Hoe het ondertussen met Patrick gaat, ontdek je vanaf 8 november elke zondag in 'Wereldsteden' om 22.10 uur op Eén. Op 11 november zal Patrick ook op de Boekenbeurs staan, waar hij met Be NY zijn eerste stadsgids met tips van 24 New Yorkers presenteert.

Meer info op www.beny.be.