Antwerp Tower: 13 meter erbij en hoger dan Boerentoren

Zo zal de Antwerp Tower, die zijn naam behoudt, er in 2020 uitzien.
Matexi/WAA Wiel Arets Zo zal de Antwerp Tower, die zijn naam behoudt, er in 2020 uitzien.
De nieuwe Antwerp Tower zal 100,7 meter hoog worden, 13 meter meer dan nu. De toren wordt zo de tweede hoogste toren van de stad, na de kathedraal, maar voor de Boerentoren. In 2020 moeten de werken klaar zijn.

De Antwerp Tower is en blijft de Antwerp Tower, dat hebben de projectontwikkelaars beslist. En daar komt nog de slagzin, 'There is only one', bij. Voor de architect staat de Antwerp Tower binnenkort op gelijke hoogte met de Boerentoren en de kathedraal. Een gewaagde vergelijking, moet ook ontwikkelaar Philip Rubbens van Matexi toegeven. "De Antwerp Tower werd beschouwd als één van de 10 lelijkste gebouwen van Europa. Dat moeten we omdraaien in een echte landmark. De hoogte wordt opgetrokken met 13 meter. In totaal zal de toren 100,7 meter hoog worden. Hiermee zal de Antwerp Tower zijn naam waardig worden."

Het uitzicht vanop de Antwerp Tower, met in de verte de Boerentoren en de kathedraal.
Matexi/WAA Wiel Arets Het uitzicht vanop de Antwerp Tower, met in de verte de Boerentoren en de kathedraal.

Opera

De meeste afbraakwerken zijn ondertussen gebeurd, het oranje spiegelglas werd al verwijderd en ook de appartementen en studio's gaan momenteel tegen de vlakte. "We starten nu met de heropbouw en die zal opgeleverd worden in het najaar van 2020. De sokkel wordt een stukje hoger om daar ook meer winkelactiviteiten toe te laten. Maar ook voor die aansluiting met onder meer de opera. We zijn in de loop van de tijd goede buren geworden met de opera en we zouden dat graag doortrekken. Idealiter zal er ook een doorgang gemaakt worden van het Operagebouw naar bijvoorbeeld ons horeca-gedeelte", zegt Rubbens.


Voor dat horeca-gedeelte is er best wel wat ruimte gemaakt. De concrete invulling is er nog niet maar de locatie wel: namelijk op de sokkel. "We hebben met de pop-up 'Bar Gloed' kunnen experimenteren. We zien dat horeca hier kan werken. We gaan daar dan ook 1.500 vierkante meter met buitenterras voor reserveren. Liefst sluit dat aan op de activiteiten van de Opera, dan kunnen mensen voor of na een voorstelling hier terecht." Er komen 203 ondergrondse parkeerplaatsen en 10.000 vierkante meter aan winkels en kantoren.


De rest van het gebouw wordt ingevuld door appartementen, zo'n 230 in totaal, van alle grootordes. De enige constante is de prijscategorie: wie hier een appartementje wil bemachtigen, mag zich verwachten aan prijzen conform een opkomende buurt.


Schepen Rob Van de Velde is verheugd met het project. "Dit is voor de stationsbuurt wat het MAS was voor het Eilandje."

De afbraakwerken aan de toren zijn al volop bezig.
Laenen De afbraakwerken aan de toren zijn al volop bezig.