Antigoons hand aan Havenhuis

Kunstenaar Bruno Kristo, schepenen Caroline Bastiaens en Marc Van Peel en Jacques Vandermeiren (Havenbedrijf) bij het kunstwerk.
Foto Klaas De Scheirder Kunstenaar Bruno Kristo, schepenen Caroline Bastiaens en Marc Van Peel en Jacques Vandermeiren (Havenbedrijf) bij het kunstwerk.
Het Zaha Hadidplein aan het Havenhuis heeft zijn eerste kunstwerk beet. Kunstenaar Bruno Kristo maakte een beeld van Antigoons hand, een herinnering aan onze tolvrije Schelde.

Een ijzeren hand die een bolder vastgrijpt, het lijk van reus Antigoon ligt denkbeeldig in het water. Dat is het eerste kunstwerk dat nu op het Zaha Hadidplein prijkt. "Het Havenhuis is een magnifiek gebouw en er ligt hier ook een mooi plein maar dat is eigenlijk nog een beetje leeg", zegt schepen Marc Van Peel. "Met dit eerste kunstwerk willen we wat meer brengen. Ik vind het ook belangrijk dat het beeld eigenlijk de tolvrije Schelde in de verf zet. We hebben tot in 2009 moeten strijden voor het uitdiepen van de Schelde om zo de grootste containerschepen toe te laten. Een politiek dossier met veel getouwtrek."


Kunstenaar Bruno Kristo vond het vooral een enorme eer. Het beeld werd trouwens onthuld een dag na de 40ste verjaardag van de kunstenaar. "Mijn kunstwerk zal mensen herinneren aan vrijheid, iets waar we steeds over moeten waken." (NBA)