Amsterdam plant zelf pontonbrug en leert van Antwerpen

Een man roept wandelaars met een megafoon op om door te stappen. De oversteek in Antwerpen werd een fiasco.
Foto Laenen Een man roept wandelaars met een megafoon op om door te stappen. De oversteek in Antwerpen werd een fiasco.
Niet alleen De Lijn heeft geleerd van de problemen op de pontonbrug voor de wandelingen door de Reuzenpijp. Ook Amsterdam leerde van Antwerpen, zo beweren de Nederlanders. Voor de 70ste verjaardag van de bevrijding leggen ze er ook een pontonbrug aan. "In de berekeningen is de selfietrend meegenomen", maken ze zich sterk.

Nee, het idee om de historische oversteek over het IJ op 5 mei opnieuw te laten beleven, hebben ze naar eigen zeggen niet in Antwerpen gehaald. Maar in Amsterdam hebben ze wel gekeken naar de oversteek van de Schelde, die vorig jaar in oktober een fiasco werd. Toen moesten 15.000 tickets worden geschrapt omdat niemand rekening had gehouden met de enorme vertragingen die er ontstonden omdat mensen selfies namen op de brug. Bij de berekeningen in Antwerpen bleek een tempo van 1.500 wandelaars per uur een schromelijke overschatting. In Nederland moet de brug echter... 2.500 overstekers per uur aan kunnen. Toch zijn onze Noorderburen er gerust op. "Het productieteam heeft rekening gehouden met de selfietrend", zegt woordvoerder Ronnie Kroes. "De ponten waarlangs iedereen de brug op en af loopt zijn ook breder, tussen de zes en acht meter."


De pontonbrug over de Schelde was met 370 meter niet enkel 75 meter langer dan die in Nederland, ze bleef ook twee dagen langer liggen. "De brug over het IJ zal er maar twee uurtjes liggen, tussen 14 en 16 uur." De 5.000 gratis tickets zijn in één dag allemaal uitgedeeld. (DILA)