Ga naar de mobiele website
^ Top

Amper 21 en al het boegbeeld van borstcampagne

DAVINA, DRAGER VAN BORSTKANKERGEN, LOOPT 10 MILES MET I RUN FOR BOOBS

Studente Davina laat een preventieve borstamputatie uitvoeren nadat bij haar het borstkankergen ontdekt werd.
Foto James Arthur Studente Davina laat een preventieve borstamputatie uitvoeren nadat bij haar het borstkankergen ontdekt werd.
Dit najaar ondergaat de Antwerpse rechtenstudente Davina Simons een dubbele borstamputatie omdat ze drager is van het erfelijke borstkanker-gen BRCA1. Als gezicht van de 'I Run for Boobs'-campagne loopt ze op 23 april de Ten Miles en roept ze vrouwen op om zich te laten testen. "Ik wil het taboe rond genetische belasting en preventieve amputatie doorbreken."

De Antwerpse Davina Simons, een 21-jarige studente Rechten, treedt op als het nieuwe boegbeeld van de Benetiet-campagne 'I run for Boobs'. Ze loopt de Ten Miles ten voordele van de organisatie die vrouwen ondersteunt die te maken hebben met een borstreconstructie na een (preventieve) borstamputatie. Davina's mama werd twee keer getroffen door borstkanker en ook zijzelf maakt zelf grote kans om ooit borst- of eierstokkanker te ontwikkelen.

Ondraaglijke onzekerheid

"In december 2015 werd via een genetische test vastgesteld dat ik drager ben van het erfelijke BRCA1-gen waardoor ik 85 procent kans heb ooit borstkanker te krijgen en 60 procent kans heb op eierstokkanker. De lijdensweg die mijn mama moest doormaken, de chemo, het hervallen na negen jaar... Daar had ik zelf geen zin in. Daarom nam ik het drastische besluit om dit najaar mijn beide borsten te laten amputeren en tegelijk een borstreconstructie met eigen weefsel te laten uitvoeren."


Die tweede ingreep belooft wel ingewikkeld te worden, want doordat ze zo slank is, heeft Davina te weinig buikvet om daarmee zomaar een nieuwe borst te reconstrueren en zal er vet van het bovenbeen gebruikt worden. Toch heeft Davina geen schrik voor de operaties of de littekens. "De zekerheid van een goede gezondheid vond ik veel belangrijker dan enkele littekens. Ik ben nu nog jong en sportief, ik recupereer nog snel. Bovendien ben ik dan van die ondraaglijke onzekerheid af die nu als een zwaard boven mijn hoofd hangt. Volgend jaar ga ik op zoek naar een stageplaats en ik wilde dit voordien uit de weg hebben." Davina is actief in een Gentse studentenvereniging en heeft een uitgebreid netwerk van vrienden. Maar ze merkte dat op het onderwerp van preventieve borstamputatie wel nog een taboe rust.

Telefoon roodgloeiend

"Ik ben hier nog maar pas mee naar buiten gekomen en mijn telefoon staat sindsdien roodgloeiend. Veel mensen zijn geschrokken maar de reacties zijn hartverwarmend. Mijn advies is: praten helpt! Dat wil ik ook meegeven aan lotgenoten: maak de problematiek bespreekbaar, praat erover. Blijf niet in je schulp zitten, maar kom ermee naar buiten. Veel meisjes met veel kankergevallen in de familie, stellen een erfelijkheidstest ook uit, uit vrees voor slecht nieuws, maar enkel met een test krijg je zekerheid. Testen kan vanaf 18 jaar al. Als je test slecht uitdraait, kan je actie ondernemen en als je toch goed nieuws krijgt, ben je van de onzekerheid verlost. Mijn zus bijvoorbeeld liet zich testen en draagt het gen niet, gelukkig."


Om elk risico op kanker uit te sluiten, wil Davina misschien nog verder gaan. "Het kan zijn dat ik ooit ook mijn eierstokken laat verwijderen, maar nu nog niet", zegt Davina. Eierstokkanker ontwikkelt zich meestal pas bij dertigplussers en ik wil graag ooit kindjes. Die beslissing kan dus nog wel even wachten."


Intussen blijft de moedige jongedame niet bij de pakken zitten. "Ik ben hard aan het trainen voor de marathon van Valencia, die wil ik graag uitlopen voor mijn operaties." Maar eerst dus die Ten Miles. "Mijn plan is om zowel de Ten Miles als de 5 kilometer te lopen, om extra geld in het laatje te brengen voor Benetiet. We lopen al met een opvallende delegatie van 30 Benetiet-lopers mee, dus dat is fantastisch!" Wie hen wil sponsoren, kan dat doen via www.dono.be/actie/i-run-for-boobs.Meld een bug