Ambtenaar die 5 jaar thuis zat, eist 170.000 euro

RAAD VAN STATE NOEMT ONTSLAG IN 2006 ONWETTIG

Dirk Martens eist vijf jaar loon op. Al die tijd zat hij gewoon thuis. "Ik moest me beschikbaar houden', klinkt het.
laenen Dirk Martens eist vijf jaar loon op. Al die tijd zat hij gewoon thuis. "Ik moest me beschikbaar houden', klinkt het.
Een voormalige ambtenaar van de stad eist 170.000 euro loon op. Dirk Martens - die halfweg de jaren 90 de rol van Achmed speelde in VTM-reeks 'Chez Bompa Lawijt' - kreeg vijf jaar lang elke maand een loon van de stad zonder een vinger uit te steken. Omdat zijn ontslag in 2006 onwettig werd genoemd, eist Martens nu zijn loon van 2005 tot 2011 op.

Het verhaal gaat al terug tot in de zomer van 1987. Dirk Martens werkte als ambtenaar voor de stad Antwerpen, maar hij werd gestald bij het Echt Antwaarps Theater. Eerst als theatertechnicus, later speelde hij zelf ook toneel. Zo versierde hij zijn grootste rol als Achmed, een ober in 'Chez Bompa Lawijt'. Als Achmed was hij ook te zien in de gelijknamige televisieserie.

Geen ontslagbrief

Ruud De Ridder, de baas van het Echt Antwaarps Theater, had Martens in 2000 niet meer nodig en stuurde hem weg. "Ik moest me thuis ter beschikking houden", zei Martens daarover. Een zogezegde ontslagbrief heeft 't Schoon Verdiep nooit bereikt. Een flater om u tegen te zeggen.


Eind 2005 kwam uit dat Martens nog vijf jaar lang betaald werd, maar dat hij zich al die jaren rustig thuis 'beschikbaar' had gehouden. Het stadsbestuur ontsloeg Martens in januari 2006 en wil nog steeds dat Martens zijn loon terugbetaald. Een proces dat nog altijd loopt, want Martens vocht zijn ontslag aan en haalde midden 2011 gelijk. De Raad van State noemde het ontslag onterecht. Intussen heeft het hof van beroep in Gent Martens gelijk gegeven. Dat hij al die jaren betaald werd zonder te werken, is de schuld van de stad.


Noodgedwongen heeft de stad Dirk Martens op 20 juni 2011 opnieuw in dienst genomen, maar de tuchtprocedure die in 2005 werd opgestart, werd hervat. Resultaat: een tweede ontslag in november 2011."Maar als dat ontslag in 2006 onterecht is, heeft mijn cliënt nog het loon van 2005 tot 2011 tegoed", zegt zijn advocaat Francis Lebacq. Voor het hof van beroep in Antwerpen eist Dirk Martens daarom nu 122.000 euro loon en een schadevergoeding van 50.000 euro voor het onterechte ontslag. In eerste aanleg heeft Martens al deels gelijk gehaald, maar de rechtbank beperkte het loon tot 31.500 euro. Een Salomonsoordeel waar niemand zich in kon vinden.De zaak is al gepleit in beroep, maar de debatten gaan in november verder. Het arrest van Gent dateert van enkele maanden geleden en het hof van beroep in Antwerpen is daar nog niet van op de hoogte. Die uitspraak is natuurlijk belangrijk.

Tien jaar

In de marge heeft de stad de Belgische Staat mee voor de rechtbank gesleept. Die zaak heeft volgens de stad veel te lang aangesleept bij de Raad van State. Als er een snellere uitspraak was geweest, zou het de stad veel minder geld kunnen kosten.


Een uitspraak wordt nu eind dit jaar verwacht. Tien jaar nadat de zaak aan het licht kwam.