Ambiance in Beieren aan de Schelde

LEDERHOSEN, DWERGEN EN ANDER FRAAIS OP OKTOBERFEST

Veel bier, schaars geklede dames en mannen in lederhosen: alles is aanwezig voor een geslaagd Oktoberfest.
Benoit De Freine Veel bier, schaars geklede dames en mannen in lederhosen: alles is aanwezig voor een geslaagd Oktoberfest.
Eén dag Oktoberfest in plaats van 16 tot 18 dagen in München: voorlopig ligt Antwerpen nog niet in Beieren. Maar bim bam nog aan toe: met Jean-Marie Pfaff, halfnaakte danseressen, zes geinige lilliputters en een verwoestende geluidslawine van schlagers was de sfeer zaterdag in de Waagnatie 'sehr gut'.

Wee de stervelingen die zich niet aandienen in lederhosen of dirndljurken. Gelukkig maakt de grenswacht van het Oktoberfest een uitzondering voor een journalist en een fotograaf, terwijl we al angstig kijken naar de oplaaiende houtvuren. Er wacht ons nog security voorbij de slagboom. Jan Braem, de baas van het Nederlandse Short People Agency en lange tijd zélf Europa's kleinste dj, gniffelt. Hij toont ons een condoom en een zakje verdacht wit poeder dat bestemd is voor de handtassen van argeloze dames. Dat een stel dwergen de boel komt opleuken, is hier echt geen punt.


"Hoeft voor mij niet, maar een probleem heb ik er nu ook weer niet mee", zegt Brasschatenaar Christophe. "Dan zou je evengoed iets kunnen zeggen van die danseressen in bikini."


Hij is al jaren een trouwe bezoeker van de Oktoberfeesten in Stuttgart. "Dat kun je niet vergelijken. Daar komen 30.000 man. Maar ook hier wordt het met duizend man héél tof."

Een stelletjes dwergen kwam de boel wat opleuken, maar niemand die daar aanstoot aan nam.
Benoit De Freine Een stelletjes dwergen kwam de boel wat opleuken, maar niemand die daar aanstoot aan nam.

Dresscode

Lederhosen: ook de voormalige beste doelman van de wereld Jean-Marie Pfaff houdt zich aan de dresscode. Pas half negen en hij is al helemaal opgenomen in het feestgewoel. "Kermissen heb je overal, maar het Oktoberfest in München overtreft alles. Ik heb altijd gezegd dat dit naar België moest komen. Het brengt iedereen samen, jong en oud, als één grote familie. Toen ik bij Bayern voetbalde, moesten alle spelers ernaar toe." En dan nog zoveel winnen: straf.


Jan Braem is er gerust op. "We kénnen de Belgen. Ze gedragen zich respectvol. We werken hier graag."


Waarmee ook alle discussie gesloten is.

Jean-Marie Pfaff geeft het goede voorbeeld.
Benoit De Freine Jean-Marie Pfaff geeft het goede voorbeeld.