Allochtone kandidaten sp.a scoren het best

Karim Bachar.
Foto De Scheirder Karim Bachar.
De kandidaten met een migratieachtergrond hebben het opvallend goed gedaan op de sp.a-lijst. Ze leveren vijf van de zes verkozenen. In de top-20 van de voorkeurstemmen op hun lijst komen ze twaalf keer voor, hoewel ze slechts 17 van de 55 kandidaten leverden. "Ze hebben het verlies voor sp.a kunnen beperken", zegt politicoloog Peter Thijssen (UAntwerpen).

Jinnih Beels, Güler Turan, Yasmine Kherbache, Karim Bachar en Hicham El Mzairh zijn van gemengde of volledig buitenlandse origine. Tom Meeuws is de enige 'autochtone' verkozene bij sp.a. In de top-20 kregen de twaalf kandidaten met een migratieachtergrond 28.462 voorkeurstemmen, de acht autochtone Belgen 9.460. Zelfs als je de 12.815 stemmen voor lijsttrekker Beels weglaat, scoren de allochtone kandidaten 65 procent méér voorkeurstemmen in de top-20.


Peter Thijssen is niet verbaasd. "We hebben in 2014 al wat onderzoek verricht. Wel, voor 85 procent kun je voorspellen wie het goed zal doen. De zichtbaarheid op de lijst - zeker de eerste vijf plaatsen - en de herkenbaarheid van de kandidaten spelen een grote rol. Net als de groepssolidariteit: mensen kiezen voor kandidaten in hun gemeenschap. Als de autochtone, progressieve kiezer ook nog eens voor iemand van vreemde origine gaat stemmen, krijg je een dubbele boost."


De keerzijde van dat verhaal zou kunnen zijn dat autochtone kiezers de sp.a-lijst minder aantrekkelijk gaan vinden. Thijssen vindt dat kort door de bocht. "Sp.a is in Antwerpen toch vooral achteruitgegaan door een desastreuze campagne. Jinnih Beels heeft dat nog een stuk rechtgetrokken. Ze kreeg misschien wat weinig tijd."


(PHT)