Albert Heijn op Groenplaats wordt Spar-filiaal

COLRUYT-GROEP KOOPT LAATSTE WINKEL DIE AHOLD MOEST AFSTOTEN

Het Albert Heijn-filiaal op de Groenplaats.
Klaas De Scheirder Het Albert Heijn-filiaal op de Groenplaats.
Het Albert Heijn-filiaal op de Antwerpse Groenplaats wordt een Spar-winkel. Met de verkoop van deze winkel aan de Colruyt-groep is nu de hele operatie rond die volgde op de fusie tussen Albert Heijn en Delhaize. Uitzonderlijk bij deze verkoop is wel dat het personeel niet wordt overgedragen. Een veertigtal bedienden blijven in dienst van Albert Heijn.

Amper vijf jaar heeft de Albert Heijn het op de Groenplaats uitgehouden. En sinds de opening in juni 2012 heeft het personeel het al behoorlijk zwaar te verduren gehad. Het laatste wapenfeit was een staking begin september door allerlei mankementen in de winkel. Zo kwam er een stuk plafond naar beneden én was er geen airco, waardoor de chocolade tijdens hete zomerdagen in de rekken smolt. Maar ook de werkdruk en het gebrek aan ondersteuning zat het personeel bijzonder hoog. Daarbij kwam nog dat ze al anderhalf jaar in onzekerheid zaten over de toekomst van de winkel.

Concurrentie

Het was één van de zeven Albert Heijn-filialen in Vlaanderen die afgestoten moest worden om van de Belgische concurrentiewaakhond toestemming te krijgen voor de fusie tussen Ahold, het moederbedrijf van Albert Heijn, en Delhaize.


"De kogel is nu eindelijk door de kerk", reageert secretaris Erik Dirckx van de socialistische vakbond BBTK. "De vestiging wordt verkocht aan Retail Partners Colruyt Group, die haar zal onderbrengen bij zijn supermarktketen Spar. Op 1 november al moet alles afgerond zijn."

Personeel

Bij deze verkoop blijven de medewerkers van de winkel uitzonderlijk in dienst bij Albert Heijn België. Zij worden verdeeld over andere vestigingen van het supermarktbedrijf in en rond Antwerpen. "Dat stemt ons goed gezind", gaat Dirckx verder. "Bij de vorige zes winkels die verkocht zijn, ging het personeel telkens naar de nieuwe eigenaar. Dat was ook opgenomen in een collectieve arbeidsovereenkomst. Maar in dit scenario behouden het 40-tal vaste krachten hun contract en hun huidige arbeidsvoorwaarden. Sommigen zullen misschien niet graag verhuizen naar een andere winkel, maar zo'n Spar heeft een volledig andere organisatie en zal het sowieso stellen met minder personeel. Dit scenario is voor iedereen duidelijker."


De vakbond is dus tevreden, maar bij sommige personeelsleden is het nieuws toch dubbel. "Het is een geruststelling dat we nu eindelijk weten wat ons lot is", reageert kassierster Sabina Stolk (49). Zij startte vijf jaar geleden de Albert Heijn-winkel mee op. "Door de aanslepende onzekerheid was ik al eens verhuisd naar de winkel in Berchem, maar dat is mij niet goed bevallen. Ik heb gesmeekt om terug naar de Groenplaats te mogen gaan", vertelt ze. "Ik zou graag bij Albert Heijn blijven werken, maar ik vrees of ik kan aarden in een andere winkel. Als er geen loonverlies bij komt kijken, kies ik er misschien toch voor om voor Spar te werken."


Een tiental tijdelijke krachten sneuvelen wel door de verkoop.