Albanezen riskeren vier jaar cel voor verkrachting minderjarige

Drie Albanezen zitten in de beklaagdenbank voor het misbruik van een minderjarig meisje uit Zwijndrecht. Ze was veertien jaar oud toen ze drie jaar geleden met het trio in een hotel in Antwerpen belandde. Een maand lang bleef het tienermeisje vermist.


De verdwijning van het meisje op 5 juli 2011 werd meteen onrustwekkend genoemd. Haar levensverhaal is triest: ze werd misbruikt door haar grootouders en verloor haar moeder aan kanker. In het opsporingsbericht werd ze destijds makkelijk beïnvloedbaar genoemd. Op 1 augustus 2011 stond ze plots terug bij haar vader in Zwijndrecht. Over wat er gebeurd was, vertelde ze erg warrige verhalen.


Desondanks kwamen de onderzoekers al snel uit bij Senid S. (28), Maksut B. (26) en Edison B. (24). Ze hadden al contacten gelegd met het meisje en op 5 juli 2011 hadden ze opnieuw afgesproken. Ze werd in Zwijndrecht opgepikt door Senid S. Onderweg naar hotel Canterbury in de Van Maerlantstraat rookte ze cannabis en gebruikte ze cocaïne. Ze verklaarde dat ze door de drie Albanezen werd verkracht.


De aanklager vindt dat ook en eist straffen tot vier jaar voor de zedenfeiten en voor het geven van drugs aan een minderjarige. "De beklaagden hebben op een schaamtelijke wijze misbruik gemaakt van het slachtoffer", sneert aanklager Luc Festraets. 's Ochtends bedreigde Maksut B. haar. Ze mocht geen aangifte doen of ze zouden haar vader vermoorden. Pas weken later ging het meisje terug naar huis. De advocaten van de Albanezen ontkennen niet dat ze die nacht met het tienermeisje hadden afgesproken. "Maar ze wisten niet dat ze maar veertien was. Van verkrachting is geen sprake geweest", zeggen advocaten Xavier Potvin en Jorgen Van Laer. De uitspraak volgt op 28 april. (KAV)