Al Ikram geeft kerstfeest voor 600 man

VLUCHTELINGEN EN ARMEN KRIJGEN IN ROMA DRIEGANGENMENU EN KERSTCADEAUS

Vrijwilligers bereiden een rundstoofschotel voor de 600 feestvierders.
Klaas De Scheirder Vrijwilligers bereiden een rundstoofschotel voor de 600 feestvierders.
De laatste maanden is armoedeorganisatie Al Ikram overspoeld door vluchtelingengezinnen die vanuit Brussel naar Antwerpen zijn gekomen om hier hun leven op te bouwen. Voor hen en voor de minderbedeelden en daklozen in Borgerhout heeft de organisatie samen met de Roma op kerstavond een groots kerstfeest georganiseerd met driegangenmenu, pakjes en livemuziek.

In Antwerpen leven 90.000 mensen onder de armoedegrens. In sommige wijken van Borgerhout gaat het zelfs om vijftig procent van de bevolking. Net als vorig jaar sloegen de Roma en Al Ikram vzw daarom de handen in elkaar voor een kerstdiner voor minderbedeelden en vluchtelingen. Via de vzw werden inkomtickets uitgedeeld onder de gasten die geregeld naar de Al Ikram voedselbedelingen en andere activiteiten komen. "Er zijn meer dan 600 genodigden, van allerlei nationaliteiten en geloofsovertuigingen", zegt Stijn Adriaens. Hij is stagiair bij Al Ikram en maakt deel uit van de 65 vrijwilligers die de gasten in de watten leggen. "We richtten ons op mensen die het niet zo breed hebben, maar nog belangrijker is het doorbreken van het isolement dat veel van deze mensen ervaren."

Hendrik en Anna-Maria verbroederen met Hayder en zijn ouders Afrah en Abdulkhudur.
Klaas De Scheirder Hendrik en Anna-Maria verbroederen met Hayder en zijn ouders Afrah en Abdulkhudur.

Vrijwilligers

Een aantal van de nieuwkomers helpt ook zelf op het feest, zoals de 33-jarige Borgerhoutenaar Achmed, die iedere gast een drankbonnetje voor het aperitief toestopt. "Ik ben zelf zeven maanden geleden vanuit Saudi-Arabië naar hier gekomen. Mijn vrouw en drie dochters zitten nog ginder, maar ik hoop dat ik hier snel een job vind en hen naar hier kan halen. Om mensen te leren kennen doe ik vrijwilligerswerk bij Al Ikram. We moeten elkaar helpen als mens, los van religie. Ik spreek Engels en Arabisch en probeer mijn steentje bij te dragen door voor Syrische vluchtelingen die hier net arriveren dingen te vertalen."


In de keuken helpt studente vroedkunde Farah Gharib (20) bij de verdeling van de rundstoofpot met olijven over grote schotels. "Het doet deugd om hier de handen uit de mouwen te kunnen steken. Ik doe al drie jaar vrijwilligerswerk bij Al Ikram in de weekends en vakanties. Ik vind het gewoon zalig om te zien hoe je al die mensen een onvergetelijk feest kan bezorgen."

De Roma werd omgetoverd tot eetzaal.
Klaas De Scheirder De Roma werd omgetoverd tot eetzaal.

Nieuwe vrienden

In de zaal verbroederen Borgerhoutenaar Hendrik Oeyen (63) en zijn Italiaanse vriendin Anna-Maria met Hayder (18), die samen met zijn ouders Abdulkhudur en Afrah vluchtte uit Irak. Hayder vertaalt alle grapjes die Hendrik maakt voor zijn ouders. "Ik vind het leuk om op deze manier kerstavond te vieren, ook al zijn wij moslims", zegt Hayder. "Het is fijn om samen te vieren met mensen die je pas vanavond leert kennen." Voor Hendrik is het feest een opsteker in een doorgaans droevige periode: "Negen jaar geleden ben ik mijn dochter verloren in een zwaar verkeersongeval, twee weken voor kerst. Ze werd aangereden door een dronken chauffeur die vluchtmisdrijf pleegde. Drie jaar lang heb ik kerstmis niet gevierd en ook nu nog mis ik mijn dochter elke dag, zeker in de kerstperiode. Soms barst ik ineens in huilen uit. Gelukkig heb ik dankzij Anna-Maria opnieuw de liefde gevonden."


Het feest in de Roma werd afgesloten met livemuziek en cadeautjes voor alle kinderen. Ook schepen Heylen en komiek Khamal Kharmach maakten hun opwachting.


Donderdag ontving de Sant'Egidio gemeenschap ook al driehonderd armen, asielzoekers en eenzame ouderen in de Sint-Bartholomeuskerk in Merksem. Meer dan honderd vrijwilligers stonden in voor de organisatie.