Al 14,5 ton coke ontdekt in haven

GERECHT OP WEG NAAR RECORDJAAR VOOR COCAÏNEVANGSTEN

Foto KDS
Dit jaar werd in de haven van Antwerpen al bijna 14,5 ton cocaïne in beslag genomen. Nog geen record, maar wel een stevige tweede plaats én nog tweeënhalve maand te gaan. "Dit is het resultaat van goede onderzoeken en een stevig informatienetwerk", zegt Stanny De Vlieger, directeur van de Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen. "Elke gram die we vinden, kon een zoon of dochter niet door zijn neus jagen", vindt parketwoordvoerder Ken Witpas.

Dat we op weg zijn naar een recordjaar, heeft deels ook te maken met een megavangst op 6 juli. In een container met bananen op kaai 206 zat een partij van 3,1 ton cocaïne verstopt. Intussen staat de teller op 14,5 ton. 2012 was goed voor 17,5 ton cocaïne. Dat was het jaar van de Bende van de Douanier. Toen werd in één klap een partij van maar liefst 11 ton cocaïne onderschept.


Een belangrijke oorzaak is volgens Ken Witpas van het Antwerpse parket dat de haven van Rotterdam meer is afgesloten en moeilijker te bereiken is. "Maar we kunnen de strijd zeker aanbinden. Er is een vlotte informatiedeling tussen de verschillende partijen. Ik denk maar aan politie en douane, maar ook aan het Havenbedrijf."


Dat bevestigt Stanny De Vlieger, baas van FGP. "Ons netwerk is in vergelijking met vroeger veel beter en dieper uitgebouwd", zegt De Vlieger. "Er lopen protocols met Colombia, Peru en Ecuador. We hebben een veel beter beeld op de werking van die drugsnetwerken en daarom boeken we ook betere resultaten."

Topje van ijsberg

In 2013 (4,7 ton) en 2014 (8,1 ton) lagen de cocaïnevangsten wel een pak lager. "Soms droogt goede info op, omdat groepen elkaar letterlijk afmaken, maar ook omdat de bronlanden in Zuid-Amerika de strijd aangaan en al veel eerder dan vroeger ingrijpen", zegt De Vlieger. "Vaak wordt gesteld dat de vangsten maar een topje van de ijsberg zijn, maar dat kunnen we nooit bevestigen of ontkennen. Wat moet je zeggen van een haven die niets vangt. Ik wil het positief benaderen."


"Elke gram cocaïne die we vinden, is een succes", gaat Ken Witpas verder. "Die drugs belanden niet op straat en kan een zoon of dochter niet door zijn neus jagen. Daarom alleen al zouden we moeten juichen."


De Vlieger wijst ook op de enorme stijging in de kostprijs van één gram cocaïne. "De eindgebruiker betaalt de kosten en risico's die een drugsorganisatie neemt."


Zo kost één kilo cocaïne kost in Zuid-Amerika 1000 tot 2000 euro, of zo'n 1 tot 2 euro per gram. Bij het vertrek uit een Europese haven kost die kilo al 30 tot 35.000 euro, of tot 35 euro per gram. Als de versneden cocaïne op straat wordt verkocht, kost die 50 euro per gram.