AIRbezen gaat internationaal: aardbeiplantjes brengen luchtverontreiniging in heel Europa in kaart

Het succesvolle AIRbezenproject van de Universiteit Antwerpen uit 2014 gaat dit jaar nu ook internationaal. In zes verschillende landen zullen burgers opnieuw aardbeienplantjes verzorgen, om de luchtverontreiniging in kaart te brengen. Zo kan er worden nagegaan hoe steden zich tot elkaar verhouden wat betreft luchtvervuiling, en ook bestuiving zal onderzocht worden.
AIRbezen
Foto UAntwerpen AIRbezen

AIRbezen werd in 2014 voor het eerst uitgevoerd in Antwerpen, prof. Roeland Samson van de Universiteit Antwerpen kwam met het idee om burgers te betrekken in het onderzoek. Met behulp van aardbeienplantjes werd de verkeersgerelateerde luchtverontreiniging in kaart gebracht, en meer dan duizend Antwerpenaars namen deel aan de eerste campagne. Een groot succes dus, en de luchtkwaliteit kwam ook hoog op de politieke agenda te staan. AIRbezen kreeg al snel navolging, en het grootste AIRbezenproject tot dusver werd in 2017 georganiseerd in de provincie Oost-Vlaanderen, met meer dan 10.000 deelnemers.

Zes verschillende landen

Dit jaar gaan de aardbeienplantjes dus ook de rest van Europa veroveren. Onder leiding van de Universiteit Antwerpen gaan gezinnen in zes verschillende landen (België, Estland, Frankrijk, Polen, Portugal en Zwitserland) de luchtverontreiniging en de link tussen vervuilde lucht en het aanwezige groen in een stad in kaart brengen. “Zo kunnen we onderzoeken hoe andere steden zich verhouden tot Antwerpen”, legt prof. Roeland Samson uit. “Elke stad heeft zijn eigen gewoontes, klimaat, en is anders gebouwd. Door het AIRbezenproject simultaan in verschillende steden te organiseren, kunnen we die steden vergelijken.” De deelnemende steden, waaronder Antwerpen, werden vooraf geselecteerd op basis van hun ligging en het klimaat.

Elke stad heeft zijn eigen gewoontes, klimaat, en is anders gebouwd. Door het AIRbezenproject simultaan in verschillende steden te organiseren, kunnen we die steden vergelijken.

Roeland Samson

Rolklaver

Aan het project nemen dit jaar maar een 50-tal gezinnen per stad mee, maar er wordt wel een nieuwe factor onderzocht.  “We zullen tevens het bestuivingssucces van planten in de stedelijke omgeving onderzoeken, en daarvoor gebruiken we een ander plantje, de gewone rolklaver.” Elke deelnemende burger krijgt dus naast een aardbeiplant ook een gewone rolklaver, die in de lente en de zomer van 2019 moeten worden verzorgd. 

De deelnemers moeten zorgvuldig de aantallen, de grootte en de vorm van de aardbeien opvolgen en de peulen van de gewone rolklaverplanten verzamelen en doorgeven aan de UAntwerpen voor analyse. “De resultaten worden in november 2019 verwacht”, aldus prof. Samson.

Roeland Samson
RV Roeland Samson1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Theo Striem

    Wij in Limburg hebben meer geluk en geen stad nodig om 10000 airbezen te verspreiden elke aardbei kweker heeft er het tienvoudige van