Agenten zwaar gestraft voor caféruzie

INSPECTEURS KUNNEN DOOR EERDERE TUCHTSANCTIE NIET ONTSLAGEN WORDEN

Twee inspecteurs van de Antwerpse politie zijn veroordeeld tot zeven en negen maanden effectieve celstraf voor een ruzie in café Den Doedelzak. De mannen waren daar toen aan het uitgaan, ze waren niet in functie. De rechter in beroep is opvallend streng: "Van een politieman verwacht ik precies een bedachtzaam en respectvol optreden, ook buiten de diensturen."

De caféruzie in studentencafé Den Doedelzak dateert al van november 2012. Enkele agenten waren na hun dienst op stap gegaan in het café vlak bij de Groenplaats. Daar kregen ze ruzie met Samir I. (23). De jonge Marokkaan deelde een zware klap uit aan agent Yves W. en vluchtte dan weg uit het café.

Gemoedelijk

De agenten kregen Samir I., met behulp van enkele klanten, op straat terug te pakken. Een bewoner die wakker werd van de ruzie belde daarop het noodnummer 101. "Enkele mannen zijn hier ne gast in mekaar aan het slaan", klonk het. De getuige trok wel grote ogen toen de politie ter plaatse kwam. "De agenten van de eerste patrouille gingen nogal gemoedelijk om met de mannen die het slachtoffer aan het slaan waren geweest", zo verklaarde hij later. De bewoner kon niet weten dat de vechtersbazen ook agenten waren.

Burgers beschermen

Advocaat Johan Platteau, die de Marokkaanse jongeman bijstond, hekelde de manier van optreden van de politie. "Mijn cliënt werd gewond en geboeid afgevoerd. Ik dacht dat de politie burgers moest beschermen in plaats van zo tekeer te gaan."


Dat is ook het oordeel van de rechter in beroep. Hij vindt het niet kunnen dat de interventieploeg onmiddellijk de versie van hun niet in dienst zijnde collega's geloofde. "Terzake werd er geen enkele alcoholcontrole gedaan bij de agenten in burger, die door de getuige als daders werden aangeduid", zo stelt de rechter.


Volgens de rechter verdient iedereen die klappen uitdeelde een effectieve celstraf, te beginnen met caféklant Samir I. Hij krijgt zes maanden cel omdat hij in het café agent Yves W. op zijn gezicht sloeg. De twee agenten Yves W. en Jens V. kregen respectievelijk zeven en negen maanden effectieve celstraf. Vooral de laatste krijgt van de rechter een sneer omdat hij "door zijn pocherig gedrag in het café aan de basis lag van de ruzie."

Geen ontslag

De zware straf maakt het burgemeester Bart De Wever bijzonder lastig. Hij had de twee betrokken agenten vorig jaar al een tuchtstraf opgelegd na de veel lichtere veroordeling voor de vechtpartij in eerste aanleg.


De politieleiding wilde de twee agenten toen van ambtswege ontslaan. Dat is de zwaarste tuchtstraf en die kan enkel door de burgemeester worden uitgesproken. Na een stevige verdediging tijdens het tuchtproces zwakte De Wever de straf af tot "terugzetting in wedde", de op één na hoogste tuchtstraf. Daardoor konden de twee agenten in dienst blijven en maken zij nog altijd deel uit van de dienst Noodhulp.


Volgens specialisten kunnen de veroordeelde agenten geen nieuwe, zwaardere tuchtstraf krijgen. Ook hier geldt het algemene rechtsprincipe 'Non bis in idem'. Je kan geen twee keer voor dezelfde feiten worden gestraft.