Agenten thuis met enkelband

NA AFLOOP STRAF WEER AAN DE SLAG BIJ POLITIE

Belga
Twee inspecteurs van de Antwerpse politie zitten thuis hun veroordeling voor slagen en verwondingen uit met een elektronische enkelband. Daarna kunnen zij weer aan de slag bij de lokale politie. Burgemeester De Wever ging niet in op de vraag van korpschef Muyters om de twee te ontslaan.

Nog tot eind december zit inspecteur Jens V. (29) thuis met een elektronische enkelband. De Antwerpse politieman is veroordeeld tot negen maanden effectieve celstraf. Drie ervan mag hij uitzitten met een enkelband. Hij heeft daarvoor wel loopbaanonderbrekeing moeten nemen. Zijn collega Yves V. (30) heeft zijn enkelband al terug ingeleverd. Hij kreeg zeven maanden effectieve celstraf en hoefde maar één maand uit te zitten. De man kon die periode overbruggen met de opname van zijn vakantiedagen.


Na hun straf kunnen de inspecteurs weer aan de slag bij de Antwerpse politie. Korpschef Serge Muyters had na hun rechtszaak in eerste aanleg, die een lichtere veroordeling had opgeleverd, wel hun ontslag aan burgemeester De Wever gevraagd. Die gaf de mannen de op één na zwaarste tuchtstraf, zijnde "terugzetting in wedde" gedurende één jaar. Toen het hof van beroep de twee agenten begin dit jaar een zware, effectieve celstraf gaf, kon De Wever zijn tuchtstraf niet meer herzien.

HLN

"Geen excuses"

Het incident waarvoor de twee agenten, Jens V. (29) en Yves W. (30), zijn veroordeeld, dateert al van 2012. De agenten hadden er net hun shift bij de interventiedienst opzitten en gingen met enkele collega's naar het studentencafé Den Doedelzak, vlakbij de Groenplaats. Daar kregen zij het aan de stok met een Marokkaanse jongeman. Die deelde eerst een klap uit en spurtte dan naar buiten. De agenten gingen achter hem aan en kregen hem enkele straten verder te pakken. Zij gaven hem een rammeling. Een buurtbewoner zag de vechtpartij gebeuren en belde de politie.

Gemoedelijk

De getuige trok wel grote ogen toen de politie ter plaatse kwam. "De patrouille ging nogal gemoedelijk om met de mannen die het slachtoffer aan het slaan waren geweest", zo verklaarde hij later. De bewoner kon niet weten dat de vechtersbazen ook agenten waren. Alleen de Marokkaanse jongeman werd met de boeien om afgevoerd.

"Pocherig gedrag"

Het hof van beroep vond dat agenten "bedachtzaam en respectvol moeten optreden, ook buiten de diensturen." Vooral Jens V. moest het voor de rechtbank ontgelden. "Door uw pocherig gedrag lag u aan de basis van de caféruzie", oordeelde de rechter.


Advocaat Rutger Verhelst is tevreden dat de twee agenten hun straf effectief ondergaan en daarvoor hun verlofdagen opgeven. Rutger Verhelst: "Dit was een caféruzie, niet meer en niet minder. Mijn cliënt is eveneens veroordeeld. Jammer dat die agenten, die tenslotte de arm der wet vertegenwoordigen, nooit hun excuses hebben aangeboden. Dat zou het vertrouwen in de politie bij mijn cliënt toch enigszins kunnen herstellen."