Agenten stelen identiteit burgers om te kunnen gokken

Agenten van de Antwerpse politie zijn tijdens de werkuren actief geweest op goksites. Aangezien het voor politie verboden is om te gokken, misbruikten ze vermoedelijk de identiteit van burgers om zich te kunnen registreren. De Kansspelcommissie en het parket zijn een onderzoek begonnen.

De feiten kwamen afgelopen weekend aan het licht door het onderzoek naar de zogenoemde 'Roversbende van Mega Toby en Sproetje', waarbij een groep politiemensen eerder dit jaar illegalen aftuigde in Park Spoor Oost. Eén van de betrokkenen had schulden. Uit zijn bankgegevens bleek dat hij dat probeerde op te lossen door online te gokken, terwijl dat verboden is voor politiemensen. "Ofwel hebben de betrokkenen de 'zwarte lijst' kunnen omzeilen waardoor de gokwebsites in fout zijn gegaan", klinkt het bij de Kansspelcommissie. "Of ze hebben via de politiedatabanken bestaande rijksregisternummers van burgers misbruikt om te kunnen deelnemen." In het laatste geval zijn er effectief strafbare feiten gepleegd, en hangt er niet enkel een tuchtprocedure boven het hoofd van de verdachten. Dat wordt door het parket van Antwerpen onderzocht, die daar nog niks over kwijt wil.

Al derde schandaal

Na het incident met de racistische WhatsApp-groep en het aftuigen van illegalen is dit al het derde schandaal van de lokale politie Antwerpen dit jaar. "Die klappen komen hard aan", betreurt Sven Lommaert van de politie. "Maar dat is omdat we de strijd tegen dat soort praktijken intern zeer hard aanpakken. We hebben de Kansspelcommissie en het parket zélf ingelicht om een onderzoek te starten. We hebben nu ook de eerste stappen gezet voor een interne sensibiliseringscampagne. We hebben zo'n dertigtal login-gegevens op het oog. Het is nog niet duidelijk of het ook echt om zoveel inspecteurs gaat. Wij wachten mee het onderzoek af." (BSB)