Afscheid van 'baanbrekend psychotherapeut'

BOB VANSANT (63) OVERLEDEN NA LANGE STRIJD TEGEN KANKER

Psychotherapeut Bob Vansant.
Foto EPITICHIA Psychotherapeut Bob Vansant.
De dokter had hem 5 jaar gegeven, het zijn er 10 geworden. De spraakmakende Antwerpse psychotherapeut Bob Vansant (63) is na een lange strijd tegen kanker overleden. "Zijn werk was baanbrekend: in plaats van medicijnen verkoos hij een goed gesprek om depressie te bestrijden."

Bob Vansant was opgeleid in de godsdienstwetenschappen, maar koos voor een carrière in de psychotherapie. We kennen hem van zijn boeken, vaak over depressies, en van zijn veelvuldige commentaren in de media. In de jaren tachtig stampte Vansant de therapeutische gemeenschap 'Oasis' in Geel uit de grond. Duizenden mensen kwamen er hun verdriet, woede en pijn verwerken.


Vansant zal altijd geassocieerd blijven met het Griekse eiland Lesbos. In 2005 richtte hij er het kuur- en hersteloord Sapphohuis op. "Voor mensen die er hoognodig 'eens tussenuit moeten' maar tegelijk voelen dat ze méér nodig hebben dan wat zon en platte rust", zo lichtte Vansant zijn project toe.


Amper 54 jaar was Vansant toen bij hem een agressieve prostaatkanker werd vastgesteld. Dokters gaven de psychotherapeut nog vijf jaar te leven, maar Vansant hield het tien jaar uit. Afgelopen vrijdag overleed hij op 63-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Geel. Het waren zijn twee dochters die het nieuws bekend maakten.


Van overal komen er reacties op het overlijden van Bob Vansant. Lucie De Leye uit Nieuwpoort vond mede dankzij Vansant en zijn therapiehuis op Losbos een uitweg uit de depressie die haar tien jaar geleden in de greep hield.


"Bob is in vele opzichten baanbrekend geweest", zegt Lucie.

Eigenzinnig

"Hij durfde in de jaren tachtig al de klassieke therapie in vraag stellen. Bovendien voorspelde hij destijds al het grote aantal zelfdodingen van vandaag. Bob zwom tegen de stroom in en dat werd hem door velen kwalijk genomen. Misschien daarom dat hij wat stug en eigenzinnig overkwam? 'Depressie is geen ziekte', zei Bob altijd. En hij had gelijk: het is een kruispunt in iemands leven, waaraan de nodige aandacht en zorg moet worden besteed. Dankzij Bob ben ik me ook met 'depressie coaching' begonnen. Ik zit momenteel in mijn vierde jaar."


Documentairemaakster Sofie Hanegreefs uit Antwerpen dicht Vansant ook grote eer toe. "Mijn ex-partner Jelle en ik hebben Bob op Lesbos ontmoet in het kader van onze documentaire How To Fall Apart", vertelt Sofie. "Bob was een van de eerste therapeuten die het belang van communicatie bij depressies naar voren schoof. In plaats van medicijnen, verkoos hij een goed gesprek om het fenomeen te bekampen. Een depressie is een gezonde reactie op een ongezonde situatie, zei Bob. Wijze woorden van een wijs man."


De uitvaart van Bob Vansant vindt woensdag 13 december om 15 uur plaats in de aula aan de Diestseweg 58 in Geel.