Ga naar de mobiele website
^ Top

Aantal nachtelijke weekendongevallen stijgt in onze provincie

In onze provincie is het aantal nachtelijke weekendongevallen in 2016 gestegen. "De strijd tegen onverantwoord rijgedrag is nog lang niet gestreden", zegt gouverneur Cathy Berx.

Vorig jaar vielen er op de wegen in de provincie Antwerpen 12 doden, 76 zwaargewonden en 471 lichtgewonden bij ongevallen op vrijdag- of zaterdagnacht tussen 22 en 8 uur of op zondagnacht tussen 22 en 6 uur. In de regio's Antwerpen en Turnhout nam het aantal nachtelijke weekendongevallen vorig jaar nog toe, in Mechelen ging het fenomeen met 27 procent achteruit, maar er vielen wel meer doden en zwaargewonden dan het jaar voordien. Het trieste hoogtepunt viel op 30 juli in Heist-op-den-Berg te betreuren. Toen gebeurde een ongeval met 3 doden en 2 zwaargewonden.


Die cijfers maakte de provincie zaterdagavond voor een grote provinciale wodca-actie bekend. Daarbij wordt specifiek gecontroleerd op snelheid en rijden onder invloed van alcohol of drugs. In totaal werden 140.643 bestuurders gecontroleerd op snelheid: 7 % reed te snel. Dat was in 2015 6,8 %. 142.044 bestuurders ondergingen een alcoholcontrole: 3,3 % blies alarm of positief. Van 837 bestuurders vermoedde de politie dat er drugs in het spel waren. Na een speekseltest leverde dat in de helft van de gevallen een positief resultaat op. "Deze resultaten wijzen erop dat de strijd tegen onverantwoord rijgedrag nog lang niet gestreden is", zegt gouverneur Berx. "Te veel mensen blijven het leven verliezen of raken zwaargewond door te snel rijden of rijden onder invloed." (KAV)Meld een bug