Ga naar de mobiele website
^ Top

55-plussers hokken samen in kerk

BURGERINITIATIEF WIL MET NIEUW PROJECT FOCUSSEN OP SOCIAAL ASPECT

Initiatiefnemer Steven D'Haens, in de Sint-Lambertuskerk dat mogelijk tot woonunits wordt verbouwd.
Laenen Initiatiefnemer Steven D'Haens, in de Sint-Lambertuskerk dat mogelijk tot woonunits wordt verbouwd.
Burgerinitiatief Symbiosis wil de Sint-Lambertuskerk van Antwerpen Dam omvormen tot een innovatief woonproject. Ze willen er een cohousing-project realiseren voor de actieve 55-plussers. "In ons project is vooral het sociale luik erg belangrijk", klinkt het.

Symbiosis vzw is het idee van een groepje vrienden. "Ken je die avonden met goeie vrienden waar je van denkt: 'gebeurde dit maar vaker'? Je probeert dan meer samen te komen maar via een doodle kom je toch tot steeds dezelfde conclusie; dat lukt niet. Op zo'n avond is het idee gestart dat we die vriendschapsband die we nu hebben, willen verder zetten door samen een nieuw woonproject uit te denken", vertelt initiatiefnemer Steven D'Haens, voormalig reclame-fotograaf. De vrienden uit diverse sectoren startten samen, met de hulp van experts en Vlaamse innovatiesubsidies de sociale onderneming, de vzw Symbiosis.

De Living

Onder de naam 'De Living' wil de vzw in Antwerpen een eerste woon- en leefplek voor actieve vijftig- tot tachtigplussers bouwen. "We moeten echt anders gaan denken over wonen. Gezinnen die eigenaar zijn van een huis met verschillende slaapkamers hebben meestal geen behoefte meer aan een grote oppervlakte eens de kinderen het huis uit zijn. Terwijl jonge gezinnen geen woning meer vinden die groot genoeg is. Dat systeem zet zichzelf vast. Wij zijn daarom gaan nadenken over andere woonvormen."


De groep tekende een nieuw woonproject uit, waar iedereen een handje toesteekt voor zijn buren. Het project moet anders zijn dan het doorsnee appartement of serviceflat. "We mikken op een echte sociale band tussen de bewoners. Dat is de kern. We zijn er heilig van overtuigd dat een goed sociaal vangnet de zorgbehoefte vertraagt. Hoe langer je actief bezig blijft, hoe gezonder je ook blijft. Ook iets goed doen voor een ander zorgt voor een gevoel van welbehagen. Zo willen we die stap naar het woonzorgcentrum zo lang mogelijk uitstellen", zegt D'Haens. De groep vond ook al een partner: Zorgbedrijf Antwerpen wil het project mee realiseren.


De Sint-Lambertuskerk wordt als locatie onderzocht, deze kerk krijgt in de toekomst sowieso een herbestemming. De toren blijft staan, het zogenaamde schip zou wel plaats kunnen maken voor nieuwbouw.


Er komen zo'n 18 woonunits, waar ongeveer 25 mensen, tussen 55 en 85 jaar, zullen kunnen samenwonen. Daarbij moet de voormalige kerk ook een buurtfunctie gaan uitvoeren. "Heel wat zaken van het project kunnen met de toekomstige bewoners nog aangepast worden maar een aantal zaken staan voor ons vast. Er moeten publieke ruimtes zijn, bijvoorbeeld op de benedenverdieping. Daarnaast is er plaats voor gemeenschappelijke ruimtes voor bewoners zoals bijvoorbeeld een bibliotheek met gedeelde boeken of gastenkamers. De sociale buurtfunctie vinden we belangrijk omdat we denken dat dat goed kan werken. Meestal plant een ontwikkelaar iets in een buurt zonder al te veel na te denken over de behoeften van die buurt. Wij willen dat wel doen. Wij willen ook een leegte vullen." Alle geïnteresseerden zijn dinsdag welkom in het Zuiderpershuis. Daar doet Symbiosis de plannen uit de doeken voor het grote publiek. Inschrijven kan via www.wonenindeliving.be.

Meer over


Meld een bug