33 luxekoten in oud vredegerecht

AL 3.000 UNITS TE HUUR, MAAR PROJECTONTWIKKELAARS BLIJVEN BOUWEN

Het oude Antwerpse vredegerecht is helemaal ingepakt voor de renovatie.
Klaas De Scheirder Het oude Antwerpse vredegerecht is helemaal ingepakt voor de renovatie.
De studentenkoten blijven in Antwerpen uit de grond schieten. Een Gentse studentenhuisvester stript momenteel het oude Antwerpse vredegerecht aan de Leien, en een oud pakhuis op het Eilandje. Tegen het volgende academiejaar zijn dat weer een 100-tal studentenverblijven bij. "Overaanbod? Met aandacht voor duurzaamheid blijft het een goede investering."

Met een 1.000-tal huurders over de verschillende studentensteden in ons land is het Gentse Upgrade Estate - sinds zijn start in 99 - één van de pioniers en marktleiders in het specifieke woonsegment. En toch zetten ze nu voor het eerst voet aan grond in Antwerpen. Gecharmeerd door het oude patrimonium planten ze in het oude vredegerecht in de Justitiestraat 33 studentenunits neer. "Het gaat om een aanzienlijke renovatie", legt Koenraad Belsack van Upgrade Estate uit. "Dit academiejaar krijgen we dat niet meer rond. Omdat we ook focussen op renovatie met oog op het verleden van het gebouw. Het is onze ambitie om tegen juni het project af te ronden en het volgende academiejaar 'up and running' te zijn." Dezelfde ambitie aan het Eilandje. Daar komen 66 studentenunits in een historisch pakhuis aan de August Michielstraat."

Zo zal een studentenkamer in het oud vredegerecht er aan de binnenkant uitzien.
KOS Zo zal een studentenkamer in het oud vredegerecht er aan de binnenkant uitzien.

Bijna uitverkocht

En opmerkelijk: van beide complexen, met hoge plafonds en authentieke elementen, staan er nog maar zes units te koop.


Tegelijkertijd bulkt de website kotweb.be van de koten die nog te huur staan voor het komende academiejaar. Met een 3.000-tal spant Antwerpen de kroon. Daarnaast wil de stad ook een strenger kotenbeleid waar 40 procent van de studentenkamers geconcentreerd moet zitten rond de verschillende campussen en 20 procent verspreid in de rest van de stad, om de wildgroei en het overaanbod tegen te gaan. Daar kan in het centrum een bouwstop uit voortkomen. De stedelijke verordening passeert vermoedelijk in september op de gemeenteraad.

Groeiende studentenstad

Maar dat investeren in studentencomplexen niet meer opbrengt voor projectonwikkelaars, is dus niet wat Upgrade Estate ervaart. "Antwerpen is de snelst groeiende studentenstad van Vlaanderen. We zijn niet blind en zien ook dat collega's vooral geïnteresseerd zijn in snelle omzet. Het beheer van de gebouwen blijft dan achterwege en daar zien we inderdaad ook een achteruitgang", gaat Belsack verder. "Onze corebusiness is een zo goed mogelijke service te bieden aan huurders en de huisvesting te bouwen én te beheren. Om te groeien zijn we genoodzaakt ook kamers te verkopen. Maar dat blijft met aandacht voor duurzaamheid, groene energie en bijvoorbeeld een studentencoach die in het gebouw woont. Op die manier blijft het een goede investering."

Kwaliteit koten verbetert

Er staat inderdaad veel leeg in Antwerpen, en er is een groter aanbod, maar dat komt ook de kwaliteit ten goede, aldus de Gentse studentenhuisvester.


Dat beaamt ook de beroepsorganisatie van Vlaamse vastgoedmakelaars. "Er is veel nieuwbouw in bulk gezet, maar daar was ook nood aan. Die mooie nieuwbouwprojecten, die ook beheerd worden, doen het goed. Ten koste van de wat gedateerde kamers in kleinere woonhuizen", besluit woordvoerder Dajo Hermans. "Die studenunits blijven een goede investering, in vergelijking met een spaarboekje. Maar om een prangend overaanbod tegen te gaan, is het wel belangrijk dat de stad en de sector erop toezien dat vraag en aanbod op elkaar afgestemd blijven."