200 flats al drie dagen zonder gas door onvindbaar lek

Pascale, Chris en Dirk hebben geen gas om te koken.
Klaas De Scheirder Pascale, Chris en Dirk hebben geen gas om te koken.
De bewoners van een groot woonblok aan de Rooiboslaan in Wilrijk zitten al drie dagen zonder gas en dat blijft zo tot minstens donderdag. Eandis detecteerde bij werken aan de gasleidingen in de straat dat er ergens gas ontsnapt uit een of meerdere leidingen van de meer dan 200 appartementen. Uitzoeken waar precies, is als zoeken naar een speld in een hooiberg.

Bewoner Dirk Hoppenbrouwers kocht drie maanden geleden zijn appartement in een groot grijs appartementsblok aan de Rooiboslaan. Maar amper geïnstalleerd werd hij woensdag geconfronteerd met een serieus probleem. "Eandis is aan het werken aan de gasleidingen hier in de straat. Daarom werd het gas even afgesloten. Die werklui hebben echter vastgesteld dat er verlies zit op een van de leidingen in het gebouw. Daarom konden ze geen certificaat afleveren en mochten ze de gaskraan niet weer open draaien."

Het appartementsblok in de Rooiboslaan.
Klaas De Scheirder Het appartementsblok in de Rooiboslaan.

Nog tot donderdag

Na pita, frietjes uit de frituur en een kooksessie bij zijn schoonbroer die in de buurt woont is Dirk het stilaan beu. "De elektriciteit werkt normaal en ook de verwarming, een apart systeem, doet het gewoon. Maar geen enkele van de 200 flats heeft momenteel gas om te koken en dat nog dagenlang, dat kan toch gewoon niet? Moeten we nog een hele week koude schotels eten, dan?"


"Kan helaas wel", zegt Dirk Stoff, technisch serviceverantwoordelijke van het opgeroepen onderhoudsbedrijf Abati. "Wij kregen de oproep pas op vrijdagnamiddag. In het weekend werken we niet en maandag zit onze planning helemaal vol. Dinsdag en woensdag sturen we alvast twee techniekers. Ten vroegste donderdag zal er opnieuw gas zijn voor de bewoners. Zo'n lek opsporen in 200 flats en de kilometers bijhorende gasleidingen, is niet eenvoudig. In oude gebouwen zie je vaak dat er kemp, een soort organisch touw, gebruikt werd om de koppelingen van alle gasleidingen te maken. Als blijkt dat die overal miniscuul lekt, zit je al snel aan een groot zichtbaar verlies op de totale leidingen en moet je eigenlijk alle koppelingen gaan vervangen. Dan spreken we over een werk van maanden." (DILA)