20 tv-camera's volgen Antwerpse politie

NIEUWE DOCUREEKS OVER KORPS MOGELIJK EIND 2017 OP VRT

Vijftien jaar na 'Het leven zoals het is' zal onze Antwerpse politie opnieuw zijn kunnen tonen. Gevolgd door een cameraploeg, en met een hele resem aan vaste camera's, worden de dagelijkse activiteiten geregistreerd. Korpschef Serge Muyters heeft wel het laatste woord over wat er uiteindelijk op de buis verschijnt.

Met 'Politie Antwerpen 24/7' mogen de documentairemakers van productiehuis 100.000Volts.TV na 15 jaar opnieuw het reilen en zeilen van de politie registreren. "Wij krijgen heel vaak vragen vanuit de media om opnames te maken maar wij gaan daar niet op in. Dit is anders, er zal niets verschijnen zonder de toestemming van de korpschef. Serge Muyters zal samen met een team de beelden bekijken voor ze uitgezonden worden, zo zijn we zeker dat er nergens schending van privacy is en dat de politie op een waarheidsgetrouwe manier in beeld komt", vertelt woordvoerder van de politie, Veerle De Vries. Dat is uiteindelijk ook waarom korpschef Serge Muyters nu besloot om een cameraploeg toe te laten.

Kijkcijferkanon

Het programma 'Het leven zoals het is: politie Antwerpen' dat tussen 1999 en 2002 een kijkcijferkanon was, heeft zijn politiezone 'City' op de kaart gezet en van Muyters zelf een gekend figuur gemaakt. Hij werd zo nog op 33-jarige leeftijd de jongste commissaris ooit. Voor toenmalig rechterhand Bart Debie was de goednieuwsshow iets minder. Debie kwam na de reeks in opspraak voor onder andere schriftvervalsing, werd veroordeeld en ontslagen uit de politie.


Woordvoerster Veerle De Vries: "De politie is heel hard veranderd sinds 'Het leven zoals het is: politie Antwerpen' en dat willen we ook tonen. We leven echt in een andere tijd nu door onder andere de terreur. Alle aspecten, van het orida-fietsteam over de hondenbrigade en de blauwe lijn tot ook de speciale eenheden worden in beeld gebracht. Ook wat de technologie betreft zijn we er de laatste tien jaar enorm op vooruit gegaan. Het is de moment om dat ook te tonen aan de mensen. De vertrouwensband tussen producent Stef Soetewey en korpschef Muyters, die mekaar kennen uit de eerdere docureeks heeft meegespeeld om mee te werken aan het nieuwe programma. Het verschil met andere programma's is dat hier niets geregisseerd wordt, er zal nooit gevraagd worden om een bepaalde handeling nog eens uit te voeren, en dat vonden we wel belangrijk."

Anoniem

De politiediensten zijn wel al een tijd aan de slag om dit voor te bereiden. Zo waren veel agenten aanvankelijk eerder wantrouwig ten opzichte van de camera's, zeker in tijden van terreur. De programmamakers garanderen dat agenten altijd opnames kunnen laten wegknippen als die niet naar hun zin zijn.


Veerle De Vries: "We hebben verschillende infosessies gehouden voor onze eigen mensen. De speciale eenheden zoals het BBT en het SRT (snelle respons team) kregen het advies om deel te nemen aan het programma. Zij zullen wel anoniem in beeld komen. Ook zijn er een aantal lopende zaken met geheimhoudingsplicht of tactische zaken, die komen uiteraard ook niet aan bod. De korpschef zelf blijft buiten beeld deze keer, hij laat de eer aan de mensen in het veld."

Go Pro

Meer dan 20 camera's per dag zullen onze Antwerpse agenten op de voet volgen. Een mix van vaste camera's in de kantoren, camera's in de combi's en ook een camera-ploeg op de baan om de echte buitenscènes te filmen. Ook de agenten zullen uitgerust worden met camera's, door middel van bodycams en gopro-camera's. Iemand van VRT zal steeds aanwezig zijn om expliciet toestemming te vragen aan de mensen die in beeld komen.


Voor het resultaat is nog even wachten. Eind volgend jaar of begin 2018 zou de reeks op VRT uitgezonden worden.