18-jarige wil IS-strijder achterna met kilo's make-up

Een jonge vrouw uit Antwerpen is gisteren voor de rechter verschenen omdat ze in 2015 naar Syrië wilde vertrekken om te trouwen met een IS-strijder. Ze werd op Zaventem opgepakt met niets meer dan een briefje van tien euro en kilo's make-up. Als straf riskeert ze haar smartphone te moeten vervangen door een ouderwetse gsm.

"Ik werd zwaar gepest. De enige die er voor mij was toen het slecht ging, was Sahil. Hij was mijn held", sprak Dilan H. gisteren in de Gentse rechtbank. Zij en Sahil A. zaten samen in de klas in Antwerpen en hadden drie jaar lang een relatie. Tot de jongeman radicaliseerde en naar Syrië vertrok. Dilan H. wilde haar verloren liefde achterna. Op 4 oktober 2015 zou ze vertrekken vanuit Zaventem om te trouwen met de IS-strijder.

Tien euro

Voor haar vlucht haalde ze haar rekening leeg. Ze kocht wat kledij, maar vooral veel make-up. Met nog tien euro in haar zak trok ze naar Zaventem. "Mijn cliënte vertrok naar oorlogsgebied, en wat nam ze mee? Kilo's make-up", sprak haar advocaat gisteren. "Ze dacht dat ze er ter plaatse geen kon kopen, dus sloeg ze een voorraad in voor de komende dertig jaar. Voor mij hét bewijs dat ze naïef was. Ze was verliefd op Sahil en wilde hem volgen. Dit meisje was allerminst uit op bloedvergieten." Net voor de vlucht werd ze ingerekend.


De procureur beseft dat de vrouw niet gevaarlijk is. "Toch kan het geen kwaad haar op te volgen. Ik eis geen celstraf, maar wel strenge probatievoorwaarden. Mijn voorstel is niet alleen begeleiding door deradicaliseringsexperten, maar ook telefonisch verkeer opvolgen. We kunnen ook haar smartphone vervangen door een ouderwets model. Zo kan ze geen sociale media gebruiken, waarlangs ze in 2015 radicaliseerde." De rechter neemt het opmerkelijke voorstel in beraad en doet uitspraak op 16 oktober. Sahil A. is ondertussen gesneuveld. (OSG)