108 topwerken klaar voor Ringland-veiling

Kris Fierens bij de opbouw van de Ringlandveiling.
Foto De Scheirder Kris Fierens bij de opbouw van de Ringlandveiling.
Bij veilinghuis Bernaerts worden nu zondag 108 werken van evenveel hedendaagse kunstenaars uit binnen- en buitenland geveild ten voordele van Ringland. De hoogste schatting werd gegeven aan een studie van een drumstel in zink van Luc Tuymans, goed voor 20.000 tot 30.000 euro. "Maar de boodschap is veel belangrijker dan de opbrengst van de werken", zegt initiatiefnemend kunstenaar Kris Fierens.

Meer dan een jaar werkte Kris Fierens en zijn partner-kunstenaar Tinka Pittoors aan de veiling. "We richtten een adviesraad op die de veiling inhoudelijk mee bepaalde. Uiteindelijk selecteerden we 108 namen, om de veiling niet te omvangrijk te maken", zegt Kris. Daar zitten een paar grote kanonnen uit Antwerpen bij zoals Luc Tuymans, Guillaume Bijl of Anne-Mie Van Kerckhoven. Maar ook internationale kunstenaars verleenden hun medewerking zoals Bernd Lohaus, de Zuid-Koreaan Kim Kyounge of de Chinese kunstenaar Linghan Ye. "De overheid benadrukt graag dat Ringland een lokaal verhaal is, maar dat is het net niet. Het project kent bewonderaars én navolging over de hele wereld in tal van steden die worstelen met gelijkaardige mobiliteitsproblemen", zegt Fierens.


Met namen zoals Yannick Val Gesto, Lodewijk Heylen en Nel Aerts wordt er ook jong talent geveild. De schattingsprijzen lopen uiteen van 100 euro tot 30.000 euro voor een voorstudie in zink van het werk 'Drum Kit' van Luc Tuymans. "Van dit werkje bestaan slechts drie edities, het is dus een vrij uniek stuk", zegt Fierens. "Voor ons is niet het geld het belangrijkste, wel het signaal dat we hiermee willen geven. Ringland is een beweging van burgers die samen met experten de stad tot een betere plek wil maken."


Wie een mini-kunstwerkje wil kopen om Ringland te steunen, kan een Ringland kronkel-sculptuurtje voor in de wagen van Tinka Pittoors kopen op de expo voor 50 euro.


De werken zijn nog tot en met zondag te bekijken in de exporuimte Museumstraat 25. De veiling start zondag om 16 uur in de Verlatstraat 16. (DILA)