"Ze misbruikte ons logo voor politieke actie"

RODE KRUIS WIL VAKBONDSAFGEVAARDIGDE (37) ONTSLAAN

Het werd vakbondsafgevaardigde Melissa Cowpe (37) gisteren allemaal even te veel in de arbeidsrechtbank in Antwerpen.
Photo News Het werd vakbondsafgevaardigde Melissa Cowpe (37) gisteren allemaal even te veel in de arbeidsrechtbank in Antwerpen.
Het Rode Kruis heeft aan de arbeidsrechtbank in Antwerpen gevraagd om de Antwerpse Melissa Cowpe te mogen ontslaan. De vaksbondsafgevaardigde van 37 heeft in de ogen van de organisatie een zware fout gemaakt door de logo's van Rode Kruis en Fedasil te misbruiken voor een politieke actie. De uitspraak volgt dinsdag.

Omdat Melissa Cowpe afgevaardige is voor de socialistische van Bedienden, Technici en Kaderleden (BBTK), is ze een beschermde werknemer en moet de arbeidsrechtbank beslissen of ze ontslagen mag worden. De vrouw werkte sinds maart 2009 als begeleider in het asielcentrum van Fedasil op Linkeroever.


"Met haar e-mailadres van de vakbond heeft ze een pamflet verspreid met een duidelijke BBTK-stempel", legt meester Brecht Cops namens het Rode Kruis uit. "Daarin werd opgeroepen aan collega's om op Wereldvluchtelingendag op 20 juni 2017 hun stem te laten horen tegen het huidige vluchtelingenbeleid van de regering. Achter de schermen toetste ze af of collega's een stakingsdag konden krijgen, maar dat werd een njet van de vakbond. Op 14 juni stuurde ze hetzelfde pamflet opnieuw rond. Dit keer zonder logo van BBTK, maar wel dat van Fedasil en het Rode Kruis. Het pamflet stond ook op haar persoonlijke Facebookpagina. Rode Kruis draagt neutraliteit hoog in het vaandel. De goede naam is door deze actie geschonden en werd de goede naam van het Rode Kruis op het spel gezet, want het pamflet stond op sociale media en werd ook naar externen doorgestuurd."

Aan de hoofdzetel van het Rode Kruis in Mechelen hield de vakbond BBTK een actie uit solidariteit met de vakbondsafgevaardigde.
David Legreve Aan de hoofdzetel van het Rode Kruis in Mechelen hield de vakbond BBTK een actie uit solidariteit met de vakbondsafgevaardigde.

Geschorst

Melissa heeft spijt dat ze de logo's heeft gebruikt en ze beseft dat ze in de fout is gegaan. Intussen is ze geschorst en wacht ze met een bang hart de procedure af. Voor het proces kreeg ze steun van een dertigtal collega's en vakbondsmensen.


"Waarom heeft Melissa geen waarschuwing gekregen? Waarom koos het Rode Kruis meteen voor de zwaarste sanctie?", vraagt Sandra Gabriëls, juridisch diensthoofd van BBTK, zich af. Ze behartigde op het proces de belangen van Melissa. "Melissa heeft tot ieders tevredenheid al jaren voor het Rode Kruis gewerkt. Ze is erg geëngageerd en belast met psycho-sociale taken. Zeg maar, het welzijn voor de bewoners en de werknemers. Het lot van de bewoners is verbonden met het lot van de werknemers. In dat kader is ze in haar pen gekropen. Het gaat wel degelijk om een syndicale actie. Het pamflet heeft geen politieke lading. Er wordt enkel opgeroepen om op Wereldvluchtelingendag samen te komen."


De arbeidsrechtbank zal volgende dinsdag 12 september een uitspraak doen. Tegen die uitspraak kan één van de partijen eventueel nog beroep aantekenen.