"Wie niet vernieuwt, gaat eraan"

NA SLUITING DEN DOEDELZAK: IS TELOORGANG STUDENTENCAFÉS TE STOPPEN?

Toby Tytgat, uitbater van studentencafé De Prof dat wél nog goed draait.
Laenen Toby Tytgat, uitbater van studentencafé De Prof dat wél nog goed draait.
Met het faillissement van het bekende studentencafé Den Doedelzak in de Sudermanstraat verdwijnt er alwéér een studentenkroeg uit Antwerpen. Een fenomeen dat de laatste jaren almaar vaker voorkomt. "Je moet blijven vernieuwen", zegt Toby Tytgat van café De Prof in de Vekestraat dat wél nog goed draait. "Gewoon op de studenten zitten wachten, zo werkt het niet meer."

De horeca in Antwerpen kreunt sowieso. Ligt de witte kassa niet aan de basis, dan zijn de hoge personeelskosten vaak de dooddoener. En ook studentencafés delen in de klappen. Al een hele tijd zelfs. De voorbije vier jaar zijn er met Hill Diar en Alma aan de Italiëlei, de Vettige Swa in de Korte Winkelstraat en de Trein der Traagheid in Lange Noordstraat een reeks gereputeerde studentencafés gesloten. Zelfs het bekende café Het Waagstuk op de Stadswaag is intussen dicht. Café Den Echo in de Lange Nieuwstraat doet nog wel voort, maar staat al een paar jaar over te nemen. En café Den Uil moest twee jaar geleden noodgedwongen de boeken dicht doen, het toenmalige stamcafé van de rechtenstudentenclub Sofia, op het Frans Halsplein.

Te groot risico

"Ik was hier een paar jaar geleden aan begonnen met de voorwaarde dat die club mee zou verhuizen", zegt ex-uitbater Dennis Bruggeman. "Want het is nog één van de grootste clubs van Antwerpen. Die kon de keet nog vullen. Veel andere cafés moeten het doen met vaak kleinere clubs van hogeschoolopleidingen. Dan is een studentencafé een te groot risico." Maar ook voor Dennis Bruggeman mocht zijn avontuur niet baten met een faillissement tot gevolg. "Ook problemen met de buurt speelden een rol. Niet iedereen heeft graag een studentencafé in de straat."

Minder echt student

Maar socioloog Walter Weyns (UAntwerpen) ziet er zelfs een breder fenomeen in. "Studenten zijn minder en minder honderd procent echt student. Er zijn veel meer individuele trajecten en gemengde profielen. Dat maakt dat ze elkaar ook minder snel gaan treffen op gemeenschappelijke plekken. Vroeger startte men samen een jaar en studeerden de meesten ook samen af. Je was toen voor jaren student en vormde een coherente groep. Het glasheldere beeld van een student is wat vervaagd", legt hij uit.


Maar het is niet al kommer en kwel onder de Antwerpse studentencafés. "Wij mogen niet klagen", zegt Toby Tytgat van café De Prof in de Vekestraat. "We zitten elke avond vol. Het is wel zo dat je - in tegenstelling tot wat we bij de onfortuinlijke collega's zien - je als studentencafé moet blijven vernieuwen en mee moet gaan met de tijd. Zo bieden wij tegenwoordig ook 'Take Away'-koffie aan. Dat geeft overdag, samen met ons nieuw gratis ontbijt, een boost. En bovendien hebben we deze zomer geïnvesteerd in speciale biertanks die verser bier tappen. We hebben het idee dat dat allemaal werkt. Studenten verwachten ook goede service en goede muziek. Zitten wachten tot de studenten komen, dat werkt niet meer. Het wordt hoe langer hoe moeilijker. Er is ook veel concurrentie van afterwork-concepten en discotheken tijdens de week en die meer en meer studenten proberen aan te spreken."