"We vragen al maanden airco, de chocolade smelt in de rekken"

PERSONEEL ALBERT HEIJN GROENPLAATS STAAKT OOK VANDAAG

Klanten en actievoerders voor de gesloten supermarkt.
Laenen Klanten en actievoerders voor de gesloten supermarkt.
Het personeel van de Albert Heijn aan de Groenplaats weigerde gisteren de deuren van de winkel te openen. Ook vandaag wil het personeel, dat klaagt over de hoge werkdruk en een gebrek aan degelijk management, de deuren dicht houden. Een verhaal over smeltende chocolade, instortende plafonds en een moeizame zoektocht naar een overnemer.

Tientallen klanten stonden aan de vestiging van Albert Heijn op de Groenplaats gisterenmiddag voor een gesloten deur. In 2015 fusioneerde Ahold, het bedrijf achter Albert Heijn, met Delhaize. Om die fusie te mogen doorvoeren, moesten beide bedrijven van de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) winkels verkopen of sluiten: in totaal vijf Delhaizes en acht Albert Heijns.


In februari 2016 is al eens gestaakt in de Albert Heijn aan de Groenplaats, toen bekend raakte dat de vestiging een van de acht AH's was die zou moeten sluiten of worden overgenomen. Gisterenmiddag zetten de veertig personeelsleden het werk opnieuw stop. Dat gebeurde niet alleen omdat er nog steeds geen overnemer gevonden werd.


"Ik werk hier van bij de opening, nu vijf jaar geleden. In die tijd heb ik al acht winkelmanagers zien passeren", zegt kassierster Sandra Adams. "Nu is er iemand aangesteld die maar liefst acht winkels onder zijn hoede heeft, die komt hier gemiddeld een halve dag per week. We voelen ons echt aan ons lot overgelaten. De knagende onzekerheid over onze job en het gebrek aan dagelijks management zorgen voor een groot verloop en ziekteverzuim. Vorige maand zijn tien personeelsleden zelf weggegaan. De helft van de veertig blijvers zit ziek thuis. Het gevolg is dat het magazijn vol staat en dat de winkelrekken leeg blijven. We krijgen het gewoon niet rond", zegt Sandra. "Niet leuk voor ons, maar ook niet voor de klanten, die een halflege winkel aantreffen".

BBTK-secretaris Erik Dirkx en Sandra Adams.
Laenen BBTK-secretaris Erik Dirkx en Sandra Adams.

Bancontact kapot

De hoge huishuur voor het pand lijkt de zoektocht naar een overnemer te bemoeilijken. "Het lijkt erop dat de directie het daarom maar op zijn beloop laat", meent Sandra. "Een stuk plafond dat naar beneden kwam, werd niet hersteld, net als de bancontact voor de klanten die al dagen uit ligt. We vragen al maanden om airco, tevergeefs. De chocolade smelt in de rekken. Het personeel weigert nog langer de hesjes te dragen omdat het op warme dagen niet uit te houden is. Telkens zegt de directie dat ze de problemen zal aanpakken, maar in de praktijk gebeurt er niets".


De directie ging gisteren overleggen met het personeel. "Het klopt inderdaad dat een aantal zaken hersteld moeten worden. Deze werken zullen eerstdaags worden uitgevoerd", zegt AH-woordvoerster Sally Herygers namens de directie. "We hebben vandaag (gisteren, red.) een constructief overleg gehad, dat morgen (vandaag,red.) zal worden verder gezet. We hebben begrip en respect voor de staking en de bekommernissen van onze medewerkers. Intussen zijn al zes van die acht Albert Heijns gesloten of overgenomen. Voor de vestigingen aan de Gentse Overpoort en de Groenplaats wordt nog volop gezocht naar een overnemer. We beseffen dat de onzekerheid niet prettig is voor de werknemers, maar we doen ons best om de juiste partij te vinden voor de verkoop."

Geen oplossing

Ondanks het positieve gesprek duurt de staking vandaag nog voort. "Ze toonden begrip, maar konden geen pasklare oplossing aanbieden. Daarom staken we dinsdag verder", zegt BBTK-secretaris Erik Dirkx. "Woensdag is er een ondernemingsraad gepland, hopelijk kan de afgevaardigd bestuurder dan meer duidelijkheid scheppen over de toekomst en het management van de winkel."