"Van Besien gooit onze waarden weg"

DE BACKER (OPEN VLD) GEEFT CONCURRENTEN ERVAN LANGS

Philippe De Backer, Antwerps kopstuk voor Open Vld.
Laenen Philippe De Backer, Antwerps kopstuk voor Open Vld.
Ga even opzij, hier is de Open Vld. Kopstuk Philippe De Backer smijt zich met volle goesting in de verkiezingsrace voor 2018. Concurrenten als Kris Peeters (CD&V), Bart De Wever (N-VA) en Wouter Van Besien (Groen) krijgen ervan langs. "Van Besien wil de hoofddoek achter het loket toelaten. De honger naar macht is blijkbaar groot."

De aanval op Van Besien, kopman van het groen-rode Samen, komt er niet zomaar. Vanavond brengt de eerste 'Karel Poma lezing' in het Elzenveld hulde aan een van de grootste liberalen van na de Tweede Wereldoorlog. Poma (1920-2014) was een veelzijdige humanist: scheikundige, verzetsman, de eerste die als politicus leefmilieu op de agenda zette, groot Beerschotfan én een vurig verdediger van de waarden van de Verlichting. Zoals daar zijn: een neutrale overheid, respect, vrije meningsuiting en gelijkheid van man en vrouw.

Achteruitgang

"Maar wat zien we nu? Wouter Van Besien wil van het hoofddoekenverbod af", reageert Philippe De Backer. "Hij gooit - met de socialisten - onze waarden overboord om burgemeester te kunnen worden. Zeer erg. Van Besien noemt zichzelf progressief. Hij moet het woordenboek er eens bij nemen. Wat hij voorstelt, staat gelijk met achteruitgang. Of is hij vergeten hoe lang we hebben moeten vechten om de kruisen uit de gerechtshoven te krijgen? In een diverse samenleving heb je een neutrale overheid nodig om harmonieus te kunnen samenleven. Rechters, agenten: iedereen met gezag moet neutraal zijn. Iemand achter een loket heeft ook autoriteit tegenover de burger die iets komt vragen of afhalen. Laat je daar de hoofddoek toe, dan moet je ook een T-shirt met een Allah-cartoon toelaten. Ik vind dat de overheid er voor iedereen moet zijn. Dat vraagt neutraliteit."

Talenten ontwikkelen

Dat het hoofddoekenverbod - in de stad Antwerpen nog ingevoerd onder burgemeester Patrick Janssens (sp.a) - een symbooldiscussie zou zijn? De Backer vindt van niet. "Je benadert mensen vanuit één facet van hun identiteit, terwijl die uit veel lagen bestaat. De principes van de Verlichting laten toe dat je alle facetten van je identiteit kunt ontwikkelen, al je talenten. Kijk naar wat schepen Claude Marinower doet met zijn Children's Zone (omgedoopt tot A'REA 2020) in Antwerpse scholen." Het project wil kansen creëren voor elk kind om door te stromen naar een professionele carrière.

Mottig

Naast Van Besien moeten ook Kris Peeters en Bart De Wever het ontgelden. "Ik vind dat Peeters op een 'mottige' manier oppositie voert binnen de meerderheid waar hij deel van uitmaakt. Het bekvechten met Bart De Wever afgelopen weekend (over de kiescampagne, red.) toonde niets anders dan twee politici die met machtsspelletjes bezig zijn. Ik heb geen enkel voorstel gehoord dat het leven van de Antwerpenaar beter zal maken. Daarom zal ik een jaar lang campagne voeren op inhoud."


Met een procent of zes-zeven in de peilingen ligt er voor Open Vld in de stad veel werk op de plank. "Wees gerust, het zal voorstellen en ideeën regenen van onze kant", belooft De Backer. "Het is trouwens onzin dat we niet zouden hebben gewogen op het beleid. Elk kind hebben we een plek op een school bezorgd, door ons is de vestigingstaks van ondernemers afgeschaft én de intendant voor Oosterweel was ook al een idee van ons."


Namen krijgen we niet. Of Annemie Turtelboom, lijsttrekker in 2012, op nummer 2 zal staan? Wellicht krijgen we een antwoord na haar terugkeer uit de Verenigde Staten.


De Karel Poma lezing heeft vandaag, 18 oktober, plaats in het Elzenveld, vanaf 19.30 uur. Het evenement is uitverkocht.