"Toplocatie voor Plopsa-bad"

SKICLUB ZONDAL WORDT AFGEBROKEN TEGEN 2017, STUDIO 100 ZIET GOUDEN KANS

Jef De Clerck (uitbater skiclub Zondal) reageert vol onbegrip op het beëindigen van de concessie. "De stad dwingt ons om te stoppen midden in het seizoen."
Laenen Jef De Clerck (uitbater skiclub Zondal) reageert vol onbegrip op het beëindigen van de concessie. "De stad dwingt ons om te stoppen midden in het seizoen."
Tegen eind dit jaar staan de 630 leden van skiclub Zondal op straat. De stad Antwerpen wil de skipiste en schaatsbaan afbreken tegen juni 2017 en gaat op zoek naar een investeerder die op de site een nieuw 'recreatief' zwembad en ijspiste wil bouwen. Bij Studio 100 zien ze een nieuw Plopsa-bad in Deurne al helemaal zitten.

Het moest een groot feest met barbeque en een avontuurlijke sportdag worden op 19 november, maar de vijftigste verjaardag van skiclub Zondal wordt meteen de laatste. Uitbater Jef De Clerck ziet zijn levenswerk verdwijnen: "Ik kreeg vorige week een aangetekend schrijven van de stad. Daarin staat dat we uiterlijk 31 december 2016 moeten stoppen, midden in het seizoen! Dan krijg ik nog 6 maanden om de hele boel hier af te breken. Al wat er dan nog rechtstaat, zal de stad op onze kosten laten afbreken".

Krijgt Deurne er een zwemparadijs bij zoals Plopsaqua in De Panne?
Photo News Krijgt Deurne er een zwemparadijs bij zoals Plopsaqua in De Panne?

Concessie opgezegd

"Skipiste Aspen in Wilrijk ondergaat sinds vorige maand een volledige renovatie. Aan de behoefte om in de stad een moderne skipiste te hebben, zal dus worden voldaan," zegt burgemeester Bart De Wever (N-VA). "Het stadsbestuur heeft daarom besloten om de concessie van skipiste Zondal in Deurne op te zeggen. Daardoor komt er in de sportzone aan Ruggeveld, tussen het Rivierenhof en het nieuwe Park Groot Schijn, ruimte voor de ontwikkeling van nieuwe sportinfrastructuur. Dat is ook een belofte van het bestuursakkoord. De stad zal een marktbevraging lanceren voor een bovenlokaal recreatief zwembad, en mogelijk komt er op het terrein ook een nieuwe schaatsbaan. Tot nu toe was er enkel buiten de stad aanbod van een echt recreatief zwembad".


Studio 100 weet sinds vorige week vrijdag dat Antwerpen op zoek gaat naar een investeerder voor een nieuw zwembad in Deurne. CEO van de Plopsa group Steve Van den Kerkhof steekt in een eerste reactie op ATV zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken: "Antwerpen is een wereldstad en voor Plopsa een zeer interessante locatie om naartoe te gaan. Het zou het merk Plopsa nog meer bekend maken in België en Vlaanderen. Er wonen in Antwerpen en omstreken zeer veel mensen, en Nederland is vlakbij. We zijn zeer geïnteresseerd. We zullen het waterpark ook volledig anders maken dan in De Panne, met andere figuren, en het zal ook groter zijn. Als Antwerpen er komt, dan zal er geen Plopsa-bad in de Rupelstreek (langs de A12 in Aartselaar, red.) gebouwd worden". De bouw van een Plopsa-bad zou anderhalf jaar duren.

Opzegtermijn

De uitbater van Zondal voelt zich machteloos: "Ik heb me 48 jaar ingezet voor Zondal en ben nu 75 jaar. Voor mij hoeft het niet meer. Maar wat met die 630 leden van de skiclub Zondal? Al die jonge gasten die hier drie keer per week komen trainen? Wat met de 58 competitiesporters van Zondal die overal prijzen pakken? Wat met al de reservaties van scholen voor sportdagen in februari en maart?"


Volgens De Clerck houdt de stad zich niet aan haar woord. "Vroeger kregen we een opzegperiode van vijf jaar van de stad. In 2006 is dat verkort naar drie jaar en in 2009 naar 1 jaar. Nu krijgen we ineens slechts drie maanden! Al onze sporters moeten maar naar elders verhuizen in het midden van het seizoen. Schepen van Sport Ludo Van Campenhout (N-VA) beweerde in augustus nog dat er in Antwerpen perfect twee skiclubs naast elkaar kunnen bestaan en dat er een marktbevraging zou komen. Vandaag keert hij zijn kar volledig, voor de centen van Studio 100. Ik vind het schandalig en nam al een advocaat onder de arm om deze beslissing aan te vechten".


Van Campenhout wilde niet reageren voorlopig. Burgemeester De Wever geeft toe dat de overgangsperiode 'lastig' wordt voor skiërs en schaatsers. "Maar zwemmers, skiërs en schaatsers kunnen wel uitkijken naar nieuwe infrastructuur van topniveau op Antwerpse bodem."