"Talent niet verliezen"

TAALVOORWAARDEN VOOR VLUCHTELING-STUDENTEN VERSOEPELD

Soulaf Abousaeb uit Syrië (23), die rechten gaat studeren, praat met Kris Peeters.
Foto Laenen Soulaf Abousaeb uit Syrië (23), die rechten gaat studeren, praat met Kris Peeters.
De associatie hogescholen en universiteit Antwerpen zijn gestart met een nieuw project voor vluchteling-studenten. Onder de noemer 'THEA' kunnen bereidwillige vluchtelingen hogere studies aanvangen zonder dat ze al aan de taalvoorwaarden voldoen. "We moeten flexibeler zijn als we talent niet willen verliezen", klinkt het bij KdG.

Het is Soulaf Abousaeb (23) die de spits afbijt bij KdG. De 23-jarige studente uit Syrië wil graag rechten studeren bij ons. "Ik wil graag rechten gaan studeren want dat deed ik in Syrië ook. Enkel heb ik na twee jaar mijn studies moeten afbreken vanwege de oorlog die uitbrak. Het werd gewoon te gevaarlijk om naar de universiteit te gaan. Mijn vader, een Syrische acteur en regisseur, maakte uiteindelijk de beslissing om het land te verlaten. Mijn vader is hier eerst aangekomen, mijn moeder en minderjarige broer zijn hier redelijk snel met een visum toegekomen maar voor mij en mijn zus, allebei meerderjarig, was het heel moeizaam. We hebben 1,5 jaar in Turkije gewacht op asiel maar we kregen zelfs geen antwoord. Uiteindelijk zijn we illegaal naar België gekomen. Het was super zwaar om als twee twintigers 1,5 jaar in Turkije vast te zitten, echt tijdverspilling ook", vertelt Soulaf in quasi perfect Nederlands.

Atlas

"Mijn Nederlands is niet perfect maar ik volg al twee jaar fulltime Nederlands via Atlas. Mijn Nederlands is misschien goed genoeg om me te behelpen in het dagelijkse leven of om in een winkel te werken maar om universiteit te doen moet het niveau omhoog. Daarom ook dat ik er kei hard aan werk. Extra ondersteuning zoals dit project is welkom."


Maar voor Soulaf is er goed nieuws, net voor haar ontmoeting met Kris Peeters, kreeg ze al het verlossende bericht dat ze toch mag starten aan de rechtenfaculteit van de VUB.

Wachttijd

"We moeten met deze mensen flexibel zijn. Het project THEA heeft nu 9 vluchteling-studenten en dat zijn mensen die écht vooruit willen. Zij stromen door vanuit Atlas. We moeten die mensen zo veel mogelijk ondersteunen of we spelen hier talent kwijt. En we moeten vooral sneller gaan. Het is niet omdat hun Nederlands nog niet perfect is, dat ze niet al kunnen deelnemen aan de lessen. Ze verbeteren hun taal, proeven van de hogeschool en bouwen een sociaal netwerk op. Voor vluchtelingen in België is er een heel lange wachttijd, als Afghaan zit je misschien eerst een jaar of langer in een opvangcentrum. Die mensen verliezen zo echt veel tijd om hun leven weer op te pikken", vertelt Steven Debbout, coördinator van het project op KdG.


Ook vice-premier Kris Peeters was onder de indruk. "Onze stad is super divers en deze mensen proberen gewoon de draad weer op te pikken. We moeten dat zoveel mogelijk ondersteunen."