Ga naar de mobiele website
^ Top

"Studenten hebben nood aan iets dat hen bindt"

AANTAL KDG-AFGESTUDEERDEN MET MIGRATIEACHTERGROND IN VIER JAAR VERDUBBELD

Fadoua Amjoud (23).
Foto Claudia Zen Karan Fadoua Amjoud (23).
Het aantal studenten met migratieachtergrond dat afstudeert aan de Karel de Grote Hogeschool (KdG) is in vier jaar tijd meer dan verdubbeld. Hun aantal steeg met 132%: van 129 in 2013-2014 naar een verwachte 299 in het huidige academiejaar. "We zijn fier dat ons diversiteitsbeleid zijn vruchten afwerpt", stelt algemeen directeur Veerle Hendrickx.

Met meer dan 12.000 studenten, verspreid over àl hun campussen, is de de Karel de Grote Hogeschool (KdG) nog altijd de grootste hogeschool van Antwerpen. Onder de 3.033 studenten die dit academiejaar afstuderen: studente vroedkunde Fadoua Amjoud (23). Nog een paar maanden en ze stapt de professionale wereld in. Spannend. Maar Fadoua Amjoud is vooral één van de voorbeelden van het migratiebeleid waar KdG erg trots op is. Van alle laatstejaarsstudenten studeren er dit jaar bijna driehonderd met een migratieachtergrond af. Dat aantal is in vier jaar tijd meer dan verdubbeld. Hun aantal steeg met 132%: van 129 in 2013-2014 naar de verwachte 299 in het huidige academiejaar.

Coaching

De hogeschool zet zelf initiatieven op. Zo is er een project aan KdG dat 17-jarigen coacht bij het maken van een doordachte studiekeuze. Daarnaast is er de zomerschool als opstap naar het eerste jaar hoger onderwijs. En er loopt sinds dit academiejaar een project dat ervoor moet zorgen dat de KdG-studenten beter aansluiting vinden bij de arbeidsmarkt. Maar ook de studenten zelf komen met initiatieven rond diversiteit. Zo richtte een groepje studenten met migratieachtergrond bij het begin van dit academiejaar de A-raad op. Fadoua Amjoud is voorzitter: "Het is een raad van studenten met Antwerpse en andere roots. We zijn met 20 begonnen en tellen ondertussen al meer dan 100 leden", vertelt Fadoua. "We willen met de A-raad diversiteit op onze hogeschool normaliseren en versterken zodat alle studenten zich thuis voelen op KdG."


De theatervoorstelling 'Wachten op Gorro' van het populaire hip-hopcollectief NoMoBS was de eerste activiteit van de A-raad. "Daar waren 450 aanwezigen en toen hadden we de smaak te pakken. Ondertussen organiseerden we allerlei activiteiten: boekvoorstellingen, documentaires, een bezoek aan de moskee. Iedereen is welkom, maar studenten zijn onze primaire doelgroep. We voeren ook actie, bijvoorbeeld in onze open brief die pleitte voor het afschaffen van het doopattest dat katholieke scholen vaak nog vragen aan studenten in de lerarenopleiding."

Motivatie

De studenten hadden nood aan een groep die hen bindt. Fadoua: "We willen zoveel mogelijk ontmoetingsruimtes en -mogelijkheden creëren, zodat alle studenten zich hier goed voelen en zodat ze zich meer gemotiveerd voelen en een groter netwerk hebben om op terug te vallen met vragen en zorgen. We hopen zo hun slaagkansen nog te verhogen."


KdG is verheugd met het succesvolle diversiteitsbeleid. "We zijn blij om te zien dat meer en meer studenten met migratieachtergrond succesvol afstuderen bij ons en we de vruchten plukken van al die initiatieven. We blijven ernaar streven om als hogeschool de diversiteit in de maatschappij weerspiegeld te zien in onze studentenpopulatie", aldus Veerle Hendrickx, algemeen directeur van KdG.

Meer over


Meld een bug