“Stad gaat uitlaatgassen 2.000 wagens ongefilterd speelplein opblazen”

Nieuwe gerechtelijke procedure tegen bouw parkings Zuiderdokken

“Op het Zuid dreigt een door het stadsbestuur gecreëerde milieuramp. De uitlaatgassen van 2.000 wagens in de ondergrondse parkings  zullen ongefilterd worden losgelaten op kinderen en sporters in het park Dok Zuid.” Dat claimen drie buurtbewoners in een nieuwe rechtszaak tegen de stad.
De bouw van deze ondergrondse parking ligt al 7 maanden stil
Klaas De Scheirder De bouw van deze ondergrondse parking ligt al 7 maanden stil

Eigenlijk moest de parking Steendok  op de Gedempte Zuiderdokken nu ongeveer open gaan, maar de bouw ligt stil sinds mei 2018 door het proces dat drie bewoners van de Verviersstraat hadden aangespannen. De stad mag dan al dicht bij een akkoord zijn met die drie bewoners, de bouw van de ondergrondse parkings aan de Zuiderdokken zal nog niet direct hervatten. Drie andere bewoners, dit keer van de Vlaamse Kaai en de Verschansingsstraat, zijn immers een nieuwe procedure gestart om de bouw van de parkings opnieuw te laten staken als het tot een heropstart  zou komen. “Dit zal niet tot nieuwe vertragingen leiden, de bouwvergunning is nog altijd immers geschorst, wij zien het eerder als een extra stok achter de deur mocht de stad toch tot een akkoord komen met de bewoners van de Verviersstraat”, aldus Björn Cloots, die ook als advocaat van Straten Generaal en Ademloos optreedt in de Luchtzaak tegen de Vlaamse overheid.

Volgens Inge De Bisschop van Open Zuid Open, een van de bewoners die de nieuwe zaak aanhangig maakten, speelt de stad met de gezondheid van alle kinderen, wandelaars en sporters die van het park dok Zuid gebruik zullen maken.

Geen luchtfilters

“In Nederland en Luxemburg zijn parkingbouwers verplicht om luchtfilters te plaatsen, maar in België niet. In deze plannen staan zulke filters nergens vermeld. De lucht zal enkel via onderdruk ververst worden, zo wordt nieuwe lucht via de ingangen aangezogen en gaan de schadelijke uitlaatgassen via roosters weer naar buiten. Schepen van Mobiliteit en Groen Koen Kennis heeft de bewoners van de Verviersstraat verzekerd dat de uitlaatgassen zeker niet via de uitrit weer naar buiten zullen gaan. Nee, er komen verluchtingsroosters aan de Zuid- en Noordkant van het plein, op het niveau van de begane grond, net daar waar de stad sport- en speelvelden plant.”

Het park zal deels bovenop de twee parkings aangelegd worden
RV Het park zal deels bovenop de twee parkings aangelegd worden

De lucht op de Zuiderdokken is nu al van een bedenkelijke kwaliteit, zo wijst het luchtkwaliteitsonderzoek Curieuzeneuzen aan. “Er worden geen maatregelen genomen om dat aan te pakken, integendeel, de stad creëert hier een nieuwe milieuramp: de giftige uitlaatgassen van al die wagens worden rechtstreeks losgelaten op de sportterrreinen en speeltuin in het nieuwe park”, zegt De Bisschop. “Net daar waar onze kinderen intensief zullen spelen en joggers, voetballers en andere sporters hun longen extra wijd zullen openzetten tijdens sportactiviteiten.”

Normaal werd vandaag bepaald wanneer de zaak zou worden behandeld. De stafhouder moet echter eerst nog beslissen over een deontologische kwestie over het al dan niet gebruiken van een bepaald bewijsstuk. Pas op 12 februari  zal duidelijk worden wanneer de zaak voorkomt.

We hebben zowel schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) als schepen van Stadsontwikkeling Annick De Ridder (N-VA) gecontacteerd, maar kregen voorlopig geen antwoord op de aantijgingen.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Peter Rouchet

    Mevr De Bisschop is tegen alles! Men zou beter luisteren naar de overgrote meerderheid die wel voor de parking is! Een handvol klagers,net zoals destijds tegen de foor!