Ga naar de mobiele website
^ Top

"Onze jongeren kunnen hier zeker nog wat leren"

BART DE WEVER IN MAROKKO: UITWISSELING TUSSEN JEUGDORGANISATIES

Bart De Wever bij het ondertekenen van de overeenkomsten in Marokko.
Foto Nina Bernaerts Bart De Wever bij het ondertekenen van de overeenkomsten in Marokko.
Antwerpse jongeren kunnen binnenkort op uitwisseling gaan naar Oujda (Marokko) aan de grens met Algerije. "Bijna 80 procent van de Antwerpse jongeren met een Marokkaanse achtergrond heeft hier zijn roots", klinkt het. De uitwisseling komt er dankzij een akkoord tussen jeugdorganisaties uit beide landen, dat gisteren in Marokko werd ondertekend.

De band tussen Marokko en Antwerpen is voelbaar in Oujda, een stadje in het noordoosten van Marokko. Wanneer schepen Nabilla Ait Daoud en burgemeester Bart De Wever door de straten rondwandelen moeten er selfies genomen worden met de plaatselijke bevolking. "Bijna 80 procent van de Antwerpse jongeren met een Marokkaanse achtergrond heeft hier zijn roots. De zin om hier dan iets te realiseren was dan ook erg groot en de locatie is dus niet louter per toeval gekozen. Een bevraging heeft ook uitgewezen dat jongeren meer interesse hadden om aan ontwikkelingshulp te doen. Met vier organisaties zijn we dan op prospectie gegaan. Er werden twee plaatselijke jeugdorganisaties uit gekozen, L'Homme et Environnement en Association ISAAF.", vertelt schepen Ait Daoud. "We hopen vooral op een blijvend uitwisselingsproject tussen deze verenigingen. De Vlaamse jongeren kunnen vast nog wel wat leren, hoe de jeugdorganisaties hier bijvoorbeeld elke Diram door twee moet bijten en het met heel wat minder kunnen stellen.


De overeenkomst tussen de zes werd gisteren ondertekend. Aan Antwerpse zijde zijn er vier organisaties die in het project stappen; Kras, Jes, Formaat en de Scouts. De ondertekening gebeurde in een oude kerk die één van de organisaties gebruikt om haar jongerenwerking uit te bouwen.

Humanitair werk

"De bedoeling is om in februari een vijftal jongeren naar hier te sturen en hen hier een ontwikkelingsproject te laten uitbouwen. De concrete inhoud daarvan laten we aan de jongeren zelf over. Maar we weten dat het humanitaire werk erg leeft dus het zal vermoedelijk die richting uitgaan. In oktober willen we 30 jongeren naar hier laten komen", vertelt Illias Marraha (33) van Scouts en Gidsen Vlaanderen. Idealiter moet er ook een omgekeerde beweging zijn maar dat ligt eerder moeilijk. "We zouden dat heel graag doen maar het is erg moeilijk om in die beweging de visums te voorzien voor die jongeren. We hopen dat natuurlijk wel te realiseren."


Het is Yasmia Setta (23) die uitgestuurd werd als onafhankelijke voor de selectie van de verenigingen. "De jongeren zullen veel van elkaar kunnen leren. Wanneer de Vlaamse jongeren naar hier komen zal het een echte cultuurshock zijn. Ze gaan de mensen hier begeleiden naar werk of zelfs naar legalisering. We hopen dat de Vlaamse en Marokkaanse jongeren iets opsteken van mekaar en een duurzame relatie opbouwen met wederzijds respect."


De stad investeert dit jaar 15.000 euro en volgend jaar nog eens 20.000 euro. Ook Europa subsidieert via Erasmus plus, gespecialiseerd in uitwisselingsprogramma's.

Meer over


Meld een bug