"Nu is pontonbrug veel steviger dan toen"

EREGASTE JOSÉE (105)

REUTERS
De allereerste die de tijdelijke pontonbrug in Antwerpen gisteren mocht oversteken, was de 105-jarige Josée Heyrman. Ze is de enige nog levende Antwerpenaar die ook 100 jaar geleden over de 'oorlogsbrug' tussen de linker- en rechteroever wandelde. "Deze brug is wel véél steviger", lachte ze.

Bijna had de eregaste de speciale herdenking niet gehaald, doordat de enige lift op het stadhuis blokkeerde. Josée zat, net als negen andere 100-plussers in een rolstoel, na de speeches vast op de eerste verdieping. "Gelukkig schoten twee studenten van de Hogere Zeevaartschool ons te hulp", vertelt Josée. "Zij droegen ons met rolstoel en al van de trappen. Die jongens verdienen een pluim!" Josée mag dan 105 zijn, ze herinnert zich de brug van 1914 nog goed. Die werd nog voor de Duitse inval over de Schelde gebouwd op 25 binnenschepen, als bevoorradings- en ontsnappingsroute. "Ik woonde met mijn moeder en zus in een polderdorp op Linkeroever. We gebruikten de brug om in de stad boodschappen te doen. Ik herinner me dat ze heel erg lang was. Als ik opzijkeek, naar het klotsende water, werd ik bang." Haar familie vluchtte in oktober 1914 naar Nederland, net als 100.000 Antwerpenaars die over de brug op de loop gingen.


Gisteren ging Josée met een brede glimlach opnieuw het water over: "Ik heb hier van mijn 105de verjaardag in januari naar uitgekeken. Toen vertelde ik aan burgemeester Bart De Wever dat ik ooit nog over de originele oorlogsbrug heb gelopen. Daarop vroeg hij me onmiddellijk of ik nu als eerste wilde oversteken. Uiteindelijk is het een prachtige brug én een mooie dag geworden." (DILA)

Laenen
Kristof Pieters