"Niet bezig met Michelinsterren"

DAVY HEROPENT GROTERE VERANDA MET EXTRA BAR IN SLACHTHUISWIJK

Uitbater Davy Schellemans in de nieuwe Veranda in de Lange Lobroekstraat.
Foto Klaas De Scheirder Uitbater Davy Schellemans in de nieuwe Veranda in de Lange Lobroekstraat.
Veranda, het restaurant van Davy Schellemans en Daan Guelinckx, is verhuisd naar de Lange Lobroekstraat, tussen het slachthuis en Schijnpoort. De zaak behield haar naam en de menuformule, maar werd wel een flink pak groter mét een extra wijn- en bierbar met tapas. De nieuwe, ruige look van het interieur past de Veranda en haar jonge equipe als gegoten.

In een voormalig jeugdhuis in de Lange Lobroekstraat vind je nu Veranda, een zaak met bordjes op gastronomisch niveau, mét een portie rock'n roll. Chef Davy Schellemans (35) had goede redenen voor de verhuis van Berchem naar de slachthuiswijk. "Ik heb twee kindjes en wilde boven onze zaak kunnen wonen. Tien jaar geleden woonde ik hier al in de straat en deze buurt heeft mijn hart gestolen. Daarnaast had ik het gevoel dat we in Berchem aan ons plafond zaten. Hier is er met 46 stoelen in het restaurant en een extra bar meer dan dubbel zoveel ruimte. Ik ben ook altijd op zoek naar een nieuwe uitdaging en die heb ik hier gevonden."

Middaglunch

De avondformule van twee hapjes en vijf gangen voor 55 euro bleef ongewijzigd, maar 's middags lunchen kan ook, op woensdag, donderdag of vrijdag. Bij de lunch kan je voor twee, drie of vier gangen kiezen. Schellemans kookt volgens de seizoenen.


Wie gewoon van lekkere biertjes, biologische wijnen of een heerlijke tapa, zoals mosselen met harissa of verse pasta met inktvis en wortel wil genieten, kan vooraan plaatsnemen in de sfeervolle bar, zonder reservatie.

Eigen koers

Schellemans leerde het metier onder meer bij Kasteel Withof en In De Wulf. De Franse sommelier Vanessa Massé deed ervaring op bij Relae Kopenhagen, Andre in Singapore en In De Wulf. De nieuwe bar wordt gerund door Louis Devos, voorheen op de loonlijst bij Sergio in The Jane & Pure C. Toch gaat Davy met Veranda niet op sterrenjacht, getuige het grappige Michelinman-verbodsbordje aan de deur. "Toen ik nog op de koksschool zat, hamerden de leerkrachten altijd op het behalen van sterren en bib gourmands, maar met die restaurantgidsen zijn we hier niet bezig," zegt Davy. "Goede mond-aan-mond reclame van tevreden klanten en mijn eigen koers volgen, vind ik veel belangrijker."

Onafgeborsteld

Davy bedacht samen met interieurarchitecten Anaïs Torfs en Michiel Mertens van Going East het decor van ruw hout, beton, baksteen en gekalkte muren, dat perfect past bij het onafgeborstelde imago van de buurt. Even verderop in de straat vind je vooral vleesrestaurants en de wijk heeft een heel volks karakter, maar dat schrikt Davy niet af. "Het klopt dat hier in de Lange Lobroekstraat vooral vleesrestaurants zitten, maar daarom hoef ik niet dezelfde kant op te gaan", zegt Davy. "Wij blijven onze eigen 'goesting' doen. We hebben na vijf jaar Veranda in Berchem ook een trouw cliënteel opgebouwd." Wie een plaatsje wil in Veranda 2.0 moet nu al een maand op voorhand reserveren. De zaak is open van dinsdag tot en met zaterdag.