"Maak van Zurenborg geen tweede Doel"

KRAKER EN WIJKVERENIGING NIET TE SPREKEN OVER AG VESPA

Een aannemer aan de slag aan het huis naast dat van Terryn. Het pand is aan de binnenkant gestript, de ramen zijn dichtgemetseld.
Klaas De Scheirder Een aannemer aan de slag aan het huis naast dat van Terryn. Het pand is aan de binnenkant gestript, de ramen zijn dichtgemetseld.
Systematisch metselen aannemers in opdracht van AG Vespa ramen en deuren dicht van huizen aan de rand van de Zurenborgwijk. "Vorige week gebeurde dat nog in het pand naast mijn deur", zegt Peter Terryn, die één van de bedreigde huizen heeft gekraakt. "Waarom worden deze woningen niet voor nog enkele jaren goedkoop verhuurd?"

De 51-jarige Peter Terryn en zijn zoon wonen sinds begin juli in een huis in de Vlijtstraat, aan de rand van de voormalige Gasfabriek op Zurenborg. Op de sterk vervuilde site wil het stadsbestuur graag een nieuwe woonwijk laten bouwen: Nieuw Zurenborg. Terryn heeft het huis gekraakt. "Het stond nog maar pas leeg, maar het was al volledig gestript", zegt hij. "Waterkranen en boiler waren weggenomen. De ramen en deuren waren dichtgetimmerd." Terryn liet zich, via het digitaal stadsloket, inschrijven op het adres, vroeg opnieuw een aansluiting voor water, elektriciteit en gas en nam een brandverzekering. "Wettelijk ben ik met alles in orde", zegt hij.

Gevels van leegstaande huizen worden beklad met graffiti. "Het lijkt hier een ghetto", zegt de buurtvereniging.
Klaas De Scheirder Gevels van leegstaande huizen worden beklad met graffiti. "Het lijkt hier een ghetto", zegt de buurtvereniging.

Tot 2020

"Ik kreeg bezoek van twee mensen van Vespa (het vastgoedbedrijf van de stad Antwerpen, red.). En daarna werd een 'Overeenkomst houdende bezetting ter bede' opsteld. Dat is een contract tussen Vespa en mij waarin staat dat ik hier mag bijven wonen tot het huis wordt afgebroken. Dat kan nog jaren duren, want ik hoorde dat hier voor 2020 niets zal gebeuren."


Terryn is werkloos. "Ik moet rondkomen met minder dan 1.000 euro per maand", zegt hij. "Ik heb Vespa voorgesteld om maandelijks 250 euro te betalen. Geen huurgeld, wel een soort van onkosten. Dat is aanvaard. Dankzij familie en vrienden heb ik dit huis wat kunnen opknappen en bewoonbaar gemaakt. Dit is niet ideaal, maar het volstaat voor mij. Ik kan me voorstellen dat er in Antwerpen nog mensen zijn die op zoek zijn naar een goedkope woning."


Zo kwam er vorige week nog een huis vrij, naast het huis van Terryn. "In plaats van het huis te herbestemmen of te verhuren, geeft Vespa een aannemer de opdracht om onmiddellijk ramen en deuren dicht te metselen. Het huis is de volgende dag compleet gestript: leidingen, waterkranen en boilers zijn eruit gehaald. Het is onbewoonbaar gemaakt."


"Dat zijn praktijken die Vespa hier al lang toepast", zegt Kristien Roelants van de buurtvereniging SOS Zurenborg. "In het voorjaar hebben we dat gemeld aan de kabinetschef van burgemeester Bart De Wever. Die was zeer verwonderd toen hij ons verhaal hoorde en de foto's bekeek die wij maakten van huizen die de jongste maanden zijn gestript en afgesloten. We zagen zelfs hoe een nog nieuwe keuken helemaal werd gesloopt in een huis dat kwam leeg te staan. We vragen het stadsbestuur nogmaals dat deze praktijken stoppen. De dichtgemetselde huizen doen de andere huizen in de straat in waarde dalen. De gevels van de leegstaande huizen worden beklad met graffiti en het lijkt hier stilaan op een ghetto. Wij willen niet dat Zurenborg er uit gaat zien als Doel."

Klaas De Scheirder

Aangetekende brief

Het zou kunnen dat het huis waar Peter Terryn nu woont binnenkort ook wordt dichtgemetseld. "Ik kreeg een aangetekende brief van Vespa dat ik hier voor 1 oktober moet vertrekken", zegt hij. "Maar ik heb me nu net geïnstalleerd. Ik hoop dat ik hier nog een tijd kan blijven wonen."


AG Vespa was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.