"Maak elk kruispunt conflictvrij"

3 JAAR NA DOOD ZIGGY DOEN OUDERS EX-KLASGENOTEN NIEUWE OPROEP

Aan het kruispunt van de Turnhoutsebaan en de Kerkstraat kwamen ouders en kinderen samen om te pleiten voor een conflictvrij verkeer.
Aan het kruispunt van de Turnhoutsebaan en de Kerkstraat kwamen ouders en kinderen samen om te pleiten voor een conflictvrij verkeer.
Op 8 september is het drie jaar geleden zijn dat Ziggy, de 6-jarige zoon van acteurs Marc Stroobants en Mieke Laureys, op de Turnhoutsebaan door een afdraaiende vrachtwagen gegrepen werd op weg van school naar huis en overleed. Bezorgde ouders van leerlingen van Ziggy's school doen nu een nieuwe oproep om alle kruispunten in de stad conflictvrij te maken.

Bij een conflictvrij kruispunt hebben voetgangers en fietsers pas groen als de auto's en vrachtwagens rood hebben. Vandaag worden zij op veel kruispunten echter nog geconfronteerd met afdraaiend auto- en vrachtverkeer. Ook bij het ongeval van Ziggy Stroobants speelden conflicterende lichten een dodelijke rol. De kleine Ziggy fietste bij groen licht rechtdoor met vlak daarachter zijn vader Marc. Een grote vrachtwagen die parallel met hen reed, sloeg rechts af. De vader kon nog net stoppen, maar Ziggy werd aangereden, op amper 200 meter van thuis. Hij stierf in het ziekenhuis.


"Noem ons gerust 'Bezorgde Ouders'", zegt Katrien Van Den Bleeken, zelf mama van een tweeling die bij de verongelukte Ziggy in de klas zat in De Kleine Wereldburger in Borgerhout.

"Haalbare vraag"

"Twee jaar geleden deden we al eens een oproep om kruispunten conflictvrij te maken, een oproep die we af en toe in de media herhaalden. Er is daar veel reactie op gekomen, ook uit politieke hoek. Iedereen gaf ons gelijk, maar in de praktijk verandert er niet veel of niet genoeg. Een aantal kruispunten werd conflictvrij gemaakt, maar wij willen dat van de uitzondering de regel gemaakt wordt. Het is een haalbare vraag, het gaat gewoon om een beleidskeuze. Wij willen dat elk kruispunt veilig is voor onze kinderen." De oproep voor conflictvrije kruispunten werd ondertekend door de ouders van de verongelukte Ziggy, de Fietsersbond, de Ouders van Verongelukte Kinderen maar ook door de automobilistenvereniging VAB en het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid.


"Onze acties zijn niet gericht tegen vrachtwagens of tegen de automobilist, integendeel. Een ongeval heeft ook een enorme, soms ronduit traumatische impact op een chauffeur achter het stuur. Ons voorstel wil het verkeer voor iedereen veiliger maken." De ouders verwijzen naar de situatie boven de Moerdijk. "In Nederland zijn conflictvrije kruispunten de wettelijke norm."

Afslagstrook

Ook schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) wil zoveel mogelijk conflictvrije kruispunten maken, waar mogelijk. "Maar er zijn een aantal elementen waar we rekening mee moeten houden. Zo moet je een vrije afslagstrook hebben voor de wagens. Anders houdt een afslaande wagen al de rest op. Als de rood-tijden té lang worden, wakker je het negeren van het rood licht aan: en dat geldt zowel voor wagens, fietsers als voetgangers."


Wat de Turnhoutsebaan betreft is er weinig hoop dat er daar een extra fietspad komt. "We hebben in de achterliggende parallelstraten een hele rode loper die we willen uitrollen voor de fietser, maar het district Borgerhout houdt de uitvoering daarvan nog altijd tegen. Ik hoop dat het dossier nog in september gedeblokkeerd geraakt", aldus Kennis.