Ga naar de mobiele website
^ Top

"Ik wilde niet terug naar cel zonder geld"

VALENTIJNSOVERVALLER SLAAT VIER KEER TOE TIJDENS PENITENTIAIR VERLOF

Op 24 februari spoot de overvaller met traangas naar de juwelier van Bijorca en griste dan twee gouden kettingen weg.
Foto Patrick Lefelon Op 24 februari spoot de overvaller met traangas naar de juwelier van Bijorca en griste dan twee gouden kettingen weg.
Hobokenaar Peter D.S. (39) riskeert vijf jaar cel voor vier overvallen, onder meer op twee juwelierszaken. Ongemaskerd, maar gewapend met een busje traangas. De dertiger was op de dool, nadat hij niet was teruggekeerd naar de gevangenis van Turnhout. "Ik wilde niet terug zonder geld voor mijn gevangenisrekening."

Op Valentijnsdag stapte Peter D.S. de juwelierszaak van Annik De Mey op de Kioskplaats in Hoboken binnen. "Hij had enkele gouden armbanden in de etalage getoond", vertelde Annik toen in deze krant. "Mijn werkneemster heeft die gehaald en op de toog gelegd. Daarna vroeg hij nog naar andere juwelen. Hij toonde die langs de buitenzijde in de etalage. Mijn werkneemster nam de gevraagde juwelen en op het moment dat ze terug aan de inkomdeur was, blokkeerde de man de inkomdeur."

Annik De Mey van een juwelierszaak op de Kioskplaats was op Valentijnsdag het slachtoffer van de overvaller.
Foto Aerts Annik De Mey van een juwelierszaak op de Kioskplaats was op Valentijnsdag het slachtoffer van de overvaller.

Pepperspray

"Van dichtbij spoot hij pepperspray in haar gezicht en hij grabbelde enkele juwelen mee." Een medewerker had hem herkend als de broer van een vroegere klasgenoot. De buit verkocht D.S. voor 1.500 euro.


Op 24 februari pleegde de Hobokenaar een nieuwe overval op juwelierszaak Bijorca in de Anselmostraat. Na een prospectie haalde hij rond 17.30 uur pepperspray boven. De juwelier liet zich niet doen en ging in de achtervolging. De overvaller kon door de juwelier en omstaanders in bedwang gehouden worden.


"Met één actie is de levensdroom van mijn cliënt aan diggelen", pleitte meester Omar Souidi voor juwelier Didier Verhille. "In 30 jaar werd hij 14 maal overvallen, maar deze overval heeft de meeste indruk nagelaten. Vooral omdat zijn dochter van 17 net in de zaak was. Zoiets snijdt in de hart van het gezin." De dochter heeft er nog steeds nachtmerries van.

Bewakingscamera

De man had nog meer feiten op zijn kerfstok. Op 8 november 2016 stal hij drie gouden armbanden bij een juwelier in Wilrijk. In zijn vlucht filmde een bewakingscamera van een andere winkel hem. Op 21 januari 2017 overviel hij een man in diens woning. Het slachtoffer was slecht te been en Peter D.S. sleurde hem naar de slaapkamer en bond hem daar met tape vast. Anderhalf uur werd het slachtoffer bedreigd. De buit: geld, juwelen, zonnebril en bankkaarten. D.S. werd gefilmd, toen hij met een kaart geld wilde afhalen.


De dertiger is géén onbekende voor het gerecht. In september had Peter D.S. penitentiair verlof, maar hij keerde niet terug naar de gevangenis van Turnhout. Hij doolde rond met zijn drugs- en gokverslaving. "Ik besefte dat het zo niet verder kon", verklaarde de Hobokenaar. "Ik was van plan om terug naar de gevangenis te gaan, maar ik wilde niet terug gaan zonder geld."


De aanklager eist een gevangenisstraf van 5 jaar en 1.600 euro boete.


"Het spijt me", zei D.S. aan de rechter. "Ik had niet de bedoeling om iemand pijn te doen. Ik weet dat ik moet werken aan mijn problemen." Zijn advocaat Luc Verheyen pleitte voor een straf die niet langer is dan de voorhechtenis van 6 maanden.


De uitspraak volgt op 27 september.Meld een bug