Ga naar de mobiele website
^ Top

"Franse terreurverdachte woonde in Antwerpen"

AFP
De jihadist Clément Baur (23) die een aanslag beraamde op een Franse presidentskandidaat en gisteren werd opgepakt, zou geruime tijd in België hebben gewoond. Hij verbleef in Verviers. "Maar hij woonde nog langer onder een valse naam in Antwerpen", beweert burgemeester Murielle Targnion (PS) van Verviers.

De Franse terreurverdachte werd samen met een kompaan in Marseille gearresteerd. In hun appartement lag een machinegeweer, pistolen, munitie en drie kilo TATP, de basis voor springstof. De Franse procureur bevestigde dat Baur onder een valse Tjsetsjeense naam in Verviers heeft gewoond en contact heeft gehad met Belgische jihadisten.


De socialistische burgemeester van Verviers, Murielle Targnion, beet van zich af in het VRT-programma Terzake. "Iedereen stelt Verviers op één lijn met een jihadistenbolwerk als Molenbeek. Maar wisten jullie dat die Franse verdachte Baur langer in Antwerpen heeft gewoond dan in Verviers? Dat heb ik van mijn diensten vernomen. Hij heeft twee keer onder valse Tsjetsjeense namen hier gewoond maar is dan verhuisd, onder andere naar Antwerpen. De man was trouwens al op zeer jonge leeftijd geradicaliseerd, nog voor hij naar België kwam."


Niemand kon gisteravond de informatie uit Verviers bevestigen. Wel is het zo dat Antwerpen een grote groep Tsjetsjeense bewoners telt. Radicale moslims in die groep troffen mekaar vroeger in moskee Banglades op de Turnhoutsebaan.


Daar werd begin 2010 de Tsjetsjeen Isa A., samen met enkele landgenoten opgepakt. Hij ronselde moslimstrijders om te gaan vechten in Tsjetsjenië. Uiteindelijk werden de Antwerpse Tsjetsjenen na procedurefouten vrijgesproken. (PLA)Meld een bug