"Doodde hij oma omdat ze zijn zelfmoord wou verhinderen?"

TUMOR BIJ 90-JARIGE DADER ONTDEKT TIJDENS SPOEDOPERATIE

Jos Annemans en Jeanneke Van den Bossche, allebei 90 jaar.
Leo Spaey Jos Annemans en Jeanneke Van den Bossche, allebei 90 jaar.
Jos Annemans (90) heeft een tumor. Dat hebben artsen ontdekt tijdens een operatie, waarmee ze vorige week het leven van de bejaarde man redden. Annemans vermoordde donderdagochtend zijn vrouw Jeanneke (90) en probeerde daarna zelfmoord te plegen. "We denken dat grootvader zichzelf iets wou aandoen en dat oma dat heeft proberen te verhinderen", zegt kleindochter Johanna.

Een poetshulp ontdekte het familiedrama donderdagochtend. Jos Annemans had zijn echtgenote, met wie hij al 70 jaar getrouwd was, met een mes omgebracht. Daarna stak hij zichzelf in de buik. Voor de vrouw kon er geen hulp meer baten. Jos leefde nog, maar hij was zwaargewond. Hij had een trouwfoto bij zich. In het ziekenhuis werd hij met spoed geopereerd. Door zijn verwondingen ontdekten de artsen een grote tumor in zijn ingewanden, die tijdens de operatie verwijderd werd. De dokters hebben zo het leven van de bejaarde man kunnen redden. Intussen is zijn toestand gestabiliseerd en kon hij worden overgebracht naar de ziekenboeg van de gevangenis van Brugge.

In dit flatgebouw aan de Alfred Nobelstraat vond het drama donderdagochtend plaats.
Marc De Roeck In dit flatgebouw aan de Alfred Nobelstraat vond het drama donderdagochtend plaats.

Gevangenis niet geschikt

De raadkamer van Antwerpen heeft de aanhouding van de 90-jarige man gisteren bevestigd. Hij blijft voorlopig in de gevangenis. "Zijn situatie laat nog niet toe dat hij de raadkamer kon bijwonen", legt strafpleiter Johan Platteau uit, die Annemans vertegenwoordigde.


"Het blijft een droevig verhaal. Eigenlijk zijn alle partijen het erover eens dat de gevangenis geen plaats is voor mijn cliënt, maar er zal eerst een plek gevonden moeten worden in een psychiatrische instelling of eventueel in een gesloten afdeling van een bejaardentehuis."


De familie blijft verweesd en met veel vragen achter. "We denken dat grootvader zichzelf iets wilde aandoen, maar dat grootmoeder dat heeft proberen te verhinderen", zegt kleindochter Johanna. "Maar dat blijft giswerk. We hopen dat het onderzoek antwoorden op al onze vragen brengt."


De negentiger werd afgelopen zomer opgenomen in het Sint-Augustinusziekenhuis na een val in huis. "Daar heeft hij twee keer zelfmoord proberen te plegen", vertelt Johanna. "Tegen ons zei hij dat het vooral een noodkreet was om uit het ziekenhuis weg te raken." Door de zelfmoordpogingen werd Annemans overgeplaatst naar psychiatrisch centrum Sint-Amadeus in Mortsel. Vorige week dinsdag had hij de instelling pas verlaten. "Hoe dat exact verlopen is, wordt nog onderzocht", zegt meester Platteau. Het Antwerpse gerecht heeft in elk geval alle medische dossiers opgevraagd.

Laatste groet

Een datum voor de begrafenis van Jeanne heeft de familie nog niet. Misschien krijgt Jos nog de kans om zijn vrouw een laatste groet te brengen of om de begrafenis bij te wonen. "De mogelijkheid bestaat dat het gerecht mijn cliënt de toestemming geeft om onder politiebegeleiding zijn vrouw te gaan groeten, maar hij beseft, denk ik, nog niet wat er allemaal gebeurd is", aldus Platteau.