"Dit is ons signaal: verbondenheid"

BURGERWANDELING OP TURNHOUTSEBAAN ALS REACTIE OP DE WEVER

Borgerhoutenaren wandelden over de Turnhoutsebaan met een boodschap van verbondenheid.
Photo News Borgerhoutenaren wandelden over de Turnhoutsebaan met een boodschap van verbondenheid.
Burgemeester Bart De Wever (N-VA) vroeg na de aanval op politieagenten, drie dagen geleden, om een signaal van Borgerhoutenaren. Zondag kreeg hij er ook één: een 150-tal mensen wandelden over de Turnhoutsebaan met een boodschap van verbondenheid. Iets waar de burgemeester volgens hen niet voor staat.

Eén spandoek, één woord: 'Signaal'. Antwerpenaren hebben zo hun manier om droogweg te reageren op een verzoek. Bart De Wever had er zaterdag geen doekjes om gewonden: hij hoopte dat de buurt van de Turnhoutsebaan niet enkel de daden van agressieve jongeren zou veroordelen, maar de schuldigen ook zou aanduiden en het respect voor de politie vooropstellen.


Dat de politie verkeerscriminelen van de weg moet plukken, daar lijkt iedereen het tenminste over eens. Karen Verstraeten, een van de initiatiefneemsters van de burgerwandeling, wil ook dat de agressie stopt. "Maar we moeten een vicieuze cirkel doorbreken. De Wever stigmatiseert ons. We zijn geen oord van terreur. Het is hier vaak ook fijn wonen."


Het was niet de politiek die de manifestatie tussen Stenenbrug en het Astridplein op touw zette. Daar legde actrice-zangeres Mitta Van der Maat ook de klemtoon op, toen ze de menigte even toesprak. "We wandelen zonder leuzen, zonder uit te dagen." Toen we haar even apart namen, wilde ze niets kwijt over de burgemeester. "De problemen bestaan al langer dan vandaag. Zoals ze ook bestaan in andere grote steden."

Een van de mensen die meewandelden, vroeg om respect.
Photo News Een van de mensen die meewandelden, vroeg om respect.

Systeem

En wat met de moslimgemeenschap? De allochtone Borgerhoutenaren waren ruim in de minderheid tijdens de wandeling. Galid Zerrad is nog parkeerwachter geweest, tot een zware blessure hem velde. "We zijn niet tegen het systeem. Het is goed dat er veel blauw op straat is. Zelf meld ik elke dag incidenten in de buurt. Maar ons vergelijken met Barcelona? De burgemeester mag zeggen wat hij wil, maar zou zijn woorden beter moeten afwegen."


Ali Kaddouri, onder meer bekend van Antwerpse steunprojecten voor kinderen in Noordoost-Marokko, liep ook mee. "We zijn het beu om steeds weer met de vinger gewezen te worden. Daarom ga ik volgende week ook niet mee met de stedelijke missie van De Wever naar Marokko."


De groen-rode huwelijkskandidaten Wouter Van Besien en Tom Meeuws stapten mee. "De burgemeester verzuimt om verzoenend op te treden. Sinds hij weigerde om naar een buurtoverleg op het Terloplein te komen, heeft hij geen enkel vertrouwenwekkend signaal gegeven. Wel, door het groeiend wantrouwen tussen de politie en de jongeren in Borgerhout dreigt een escalatie en zelfs een wijkoorlog", vreest Meeuws.

Menselijke ketting

Even voor vier uur vormden de wandelaars nog een menselijke ketting voor het Ecohuis.


Bart De Wever was niet onder de indruk van de manifestatie. "Ik had een ander signaal verwacht. Het lijkt me normaal dat je het als buurtbewoner niet neemt als de politie verschillende keren door jongeren wordt aangevallen. Het is droevig dat men niet verder komt dan een betoging om de burgemeester als racist uit te schelden. Maar goed, Borgerhout heeft specifieke problemen. Laat ons daar vooral op werken en de relschoppers die de boel verzieken, eruithalen."


De politie liet zondag weten dat nog geen verdachten van de aanval op de agenten zijn opgepakt. "Dat we met een gedetailleerd verslag van de feiten naar buiten kwamen, was weloverwogen. We willen open communiceren."