"Deel van achterban Groen wil in coalitie"

POLITICOLOOG MAAKT DE ANALYSE

Moet Groen na zijn verkiezingssucces de uitgestoken hand van Bart De Wever (N-VA) aanvaarden en praten over een coalitie? Politicoloog Dave Sinardet verwacht dat de druk vanuit een deel van de kiezers gaat groeien om dat te doen. "Groen komt in een spagaat terecht. Want een ander deel zou een samenwerking met N-VA afwijzen."

Volgens Sinardet zijn de redenen van Groen-kopman Wouter Van Besien om niet met N-VA te besturen, niet gewijzigd. "Voor 14 oktober speelden de gemeenteraadsverkiezingen, maar nu loopt de campagne door tot mei 2019. Het zou handig zijn geweest als de Vlaamse en federale verkiezingen pas in 2021 of 2022 waren gevallen. Dan heb je de tijd om te bewijzen dat je in het Antwerps bestuur zaken ten goede kunt veranderen. In 2019 wil Groen zich profileren als hét alternatief voor N-VA. Dat ligt moeilijk wanneer je net met die partij in een coalitie bent gestapt. Het draait ook om geloofwaardigheid: je wil voor en na 14 oktober hetzelfde standpunt innemen."

Open deur

Maar je kunt er niet omheen: De Wever laat de deur voor Groen open. Want een voortzetting van de ploeg met CD&V en Open Vld is oncomfortabel vanwege de krappe meerderheid (28/55 zetels). "De Wever heeft het geluk gehad dat N-VA net die 23ste zetel kon winnen. Ik dacht dat de meerderheid zou gebroken worden", zegt Sinardet. "Zo behoudt hij meer keuzemogelijkheden. Een centrumrechtse meerderheid, hoe nipt ook, is de meest logische piste voor De Wever. Hij wil misschien wel van CD&V af, maar de alternatieven zijn niet ideaal. Toch reikt hij Groen nu de hand. Hij wil CD&V en Open Vld niet in een 'zetel' zetten door ze vlotjes mee te nemen. Hoe meer twijfel hij zaait over een centrumrechtse coalitie, hoe minder eisen CD&V en Open Vld kunnen stellen in onderhandelingen."

Aartsvijand

Een andere mogelijke meerderheid is er eentje met sp.a, bijvoorbeeld aangevuld met Open Vld. "Als De Wever zijn meerderheid zondag was kwijtgeraakt, zou dat scenario hebben gekund. Nu lijkt het me vanuit N-VA-standpunt niet wenselijk. Op zijn rechterflank wordt N-VA bedreigd door Vlaams Belang. Door een akkoord met sp.a dreig je dan kiezers naar extreemrechts te jagen. Kijk naar de provincies: N-VA verliest daar 3,7 procent, Vlaams Belang wint 4 procent. De verkiezingen van mei 2019 zijn hier ook een probleem. Misschien zou De Wever dan sp.a op Vlaams en - nog erger voor hem - PS op Waals niveau weer in de regering kunnen brengen. Hij heeft zijn achterban de voorbije jaren zo opgestookt door de socialisten tot aartsvijand uit te roepen, dat een coalitie met hen in Antwerpen moeilijk uit te leggen is aan de achterban."


"Als N-VA in Antwerpen met Groen zou besturen, kan hij dat beter verkopen aan zijn partijleden. Groen heeft nog iets fris en onverzuild. Ze hebben zondag ook gewónnen. Dan klinkt een coalitie met hen logischer dan met sp.a."


Dat er eind dit jaar géén nieuw stadsbestuur zou kunnen zijn en de politieke chaos wenkt, daar gaat Sinardet niet vanuit. "De Wever weet dat dat niet goed op hem zou afstralen."


***

optie 5: N-VA + Groen

Een tweepartite. Mathematisch vormen de twee grootste partijen een comfortabele meerderheid. Als Bart De Wever, Philippe De Backer en Kris Peeters laat vallen, verliest hij ook geen dure schepenzetel. De zitjes zijn duur, er zijn er maar 8 plus de burgemeestersjerp. Waarom er dan eentje opgeven aan een coalitiepartner die met amper twee zetels komt 'om de hoop te vergroten'? Een coalitie van N-VA en Groen lijkt dan ook de meest gunstige.


Beide partijen hebben ook geen achterban in de vorm van een vakbond om mee rekening te houden en zijn daardoor ook vrijer. Van Besien heeft ook een propere campagne gevoerd, dus ze moeten ook de modder niet van zich afgooien. Hoe de paringsdans zal verlopen, wordt afwachten. (NBA)