"De restjes zijn voor de kippen"

EERSTE STUDENTEN TREKKEN IN MEEST DUURZAME KOTEN VAN ANTWERPEN

Studentencoach Reinout Senepart (35) op het binnenplein met een van de twee mascottes.
Klaas De Scheirder Studentencoach Reinout Senepart (35) op het binnenplein met een van de twee mascottes.
Honderd studenten trekken rond deze tijd in de duurzame koten van Upkot op het Eilandje en in de Justitiestraat. Alles wordt er op een ecologisch verantwoorde manier geregeld. Er zijn ook grote gemeenschappelijke ruimtes om de samenhang te bevorderen. "De twee kippen op het plein eten de restjes op", lacht studentencoach Reinout.

Upkot startte op het Eilandje en in de Justitiestraat met duurzame koten met plaats voor respectievelijk 70 en 30 studenten. Terwijl de verfgeur nog in de gangen hangt, komen de eerste studenten aan. Hier geen gedoe met sleutels, wie binnen wil gebruikt een badge. Reinout Senepart (35) is de studentencoach in Antwerpen en geeft ons een rondleiding in de August Michielsstraat. "Ik zorg er voor dat de studenten correct recycleren, dat ze zich thuisvoelen. Ik ben een aanspreekpunt en het is de bedoeling dat ze bij mij terecht kunnen, of dat nu met liefdesverdriet of met praktische problemen is. Of omdat ze zichzelf hebben buitengesloten, zoals nu", lacht Reinout. De studentencoach probeert iedereen met de voornaam aan te spreken. "Ik ken ze nog niet allemaal, maar dat zal niet lang meer duren."

De grote gemeenschappelijke ruimtes moeten de sociale cohesie onder de studenten bevorderen.
Klaas De Scheirder De grote gemeenschappelijke ruimtes moeten de sociale cohesie onder de studenten bevorderen.

Kippen met Facebook

Alle douches hebben een spaardouchekop. Alle lichten werken via bewegingssensoren zodat er nergens een ledlamp onnodig blijft branden. De toiletten worden doorgespoeld met regenwater. Het afval wordt gesorteerd en het GFT-afval gaat naar de twee kippen in het gebouw. De kippen zijn ook de mascottes. Ze hebben een eigen Facebookpagina waar ze dagelijks tips voor een duurzaam kotleven kakelen. "We gebruiken zo veel mogelijk groene energie en de warmte in het gebouw wordt opgevangen, gezuiverd en opnieuw als warmte gebruikt", vertelt Tom Van Damme, één van de eigenaars van Upkot. Ook de grote gemeenschappelijke ruimten hebben hun nut. "We bieden vier keer meer dan wat verplicht is. Een zeer bewuste keuze, we willen hier een hechte gemeenschap creëren. Dat zorgt ook voor een sociale controle. Daarbij speelt onze coach een belangrijke rol, hij is voor ons onmisbaar."

Liam (18) uit Grimbergen wil vooral nieuwe vrienden ontmoeten.
Klaas De Scheirder Liam (18) uit Grimbergen wil vooral nieuwe vrienden ontmoeten.

Nieuwe vrienden

De studenten zijn zich nog niet echt bewust van het feit dat ze in het duurzaamste kot in Antwerpen samenhokken. "Ik ben hier samen met één vriend, maar voor de rest ken ik eigenlijk niemand in Antwerpen. De grote gemeenschappelijke ruimtes trokken mij aan, zo hoop ik veel mensen te leren kennen", vertelt Liam Beckaert (18) uit Grimbergen. Janine Beckers en Sem (21) van Holbeeck (20) uit Nederland zijn zeer tevreden over hun nieuwe woonst. "Wij werden vooral aangetrokken door de aanwezigheid van de studentencoach die problemen onmiddellijk kan aanpakken. Het ecologische is voor ons fijn, maar dat is zeker niet het belangrijkste."


In tegenstelling tot veel andere koten in Antwerpen, is Upkot volledig verhuurd.