"Breek die lelijke Stadsschouwburg af"

BURGEMEESTER DE WEVER PLEIT VOOR NIEUW THEATERGEBOUW

Een renovatie van de Stadsschouwburg zou zo'n 25 miljoen euro kosten.
BELGA Een renovatie van de Stadsschouwburg zou zo'n 25 miljoen euro kosten.
Breek de Stadsschouwburg af en zet een nieuw theatergebouw. Dat zegt burgemeester Bart De Wever (N-VA), die geen 25 miljoen euro wil neertellen voor een renovatie. "Akkoord, zolang de functie van het gebouw behouden blijft", zeggen zowel de uitbater als cultuurschepen Caroline Bastiaens (CD&V).

Als N-VA het de volgende bestuursperiode opnieuw voor het zeggen heeft, wil Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) fors investeren in cultuur. Dat heeft hij gisteren gezegd in het ATV-debatprogramma Wakker op Zondag. Hij droomt bijvoorbeeld van een amfitheater op Linkeroever met zicht op de skyline van Antwerpen. En opmerkelijker: De Wever wil een gloednieuw theatergebouw in de plaats van de huidige Antwerpse Stadsschouwburg op het Theaterplein. "Zo'n lelijk gebouw in het hart van onze stad, dat is toch zonde. En ik ben heus niet de enige Antwerpenaar die er zo over denkt", zegt De Wever na de uitzending aan onze redactie. "Ons doel is het erfgoed herstellen, zoals het Steen en de Handelsbeurs. Tegelijk moeten we af van lelijke gebouwen. We doen al ons deel met de remakes van het Tolhuis en de Antwerp Tower. Of het nieuwe Museum van Hedendaagse Kunst op de locatie van het huidige hof van beroep." De burgemeester vindt een renovatie van de Stadsschouwburg te duur. "25 miljoen euro zou dat kosten, omdat er betonrot is vastgesteld. We moeten ons de vraag durven stellen of het die investering wel waard is. Zetten we met dat geld niet beter een gloednieuw gebouw? Ik ben altijd bereid om hierover te praten."

Klaas De Scheirder

IJzeren Gordijn

Jan Van Esbroeck van de Sportpaleisgroep, die de Stadsschouwburg momenteel uitbaat, is het voorstel wel genegen. "Je kan moeilijk beweren dat de Stadsschouwburg een 'beauty' is. Het doet me wat denken aan de periode van het IJzeren Gordijn", zegt hij. "Dus ja, als ondernemer kan ik best begrijpen dat de burgemeester zich afvraagt of die renovatiekosten wel gemaakt moeten worden. Ik kan alleen hopen dat de functie van het nieuwe gebouw waar De Wever van droomt, dezelfde blijft. Want een stad als Antwerpen heeft echt wel nood aan een ruime locatie voor musicals, stand-upcomedy, concerten, ballet en opera."


Huidig schepen van Cultuur Caroline Bastiaens (CD&V) vindt het goed dat er over de toekomst van de Stadsschouwburg wordt nagedacht. Ook zij vindt dat er aan de functie van het gebouw niet geraakt mag worden. "In de Stadsschouwburg zit nu bijvoorbeeld het jeugdtheater Hetpaleis. Duizenden kinderen hebben daar onvergetelijke en ondertussen ook internationaal geroemde theaterstukken beleefd. Hun werking mag nooit in het gedrang komen."