'Beroepsactivist' vat elke dag post voor stadhuis

Freya Piryns houdt een vouwmeter vast om de verplichte afstand van 2 meter tussen manifestanten te bewaren.
Laenen Freya Piryns houdt een vouwmeter vast om de verplichte afstand van 2 meter tussen manifestanten te bewaren.
Uit protest tegen de manier waarop Bart De Wever vorige week woensdag de manifestanten van Movement X arresteerde, hebben een honderdtal mensen gisteren een actie gehouden voor het stadhuis. Schrijver en links 'beroepsactivist' Peter Terryn wil ook de komende dagen telkens om 18 uur voor het stadhuis staan.

Op Facebook hadden 450 mensen gezegd dat ze net als initiatiefnemer Peter Terryn zwijgend voor het stadhuis zouden komen staan. Uiteindelijk werden dat er maar een dikke honderd die het een klein uurtje volhielden in de wind. Ook in Gent, Brussel en Oudenaarde volgden tientallen mensen Terryn's voorbeeld. "Dit is een aanklacht tegen de manier waarop de stad omgaat met vreedzame manifestanten die gearresteerd en beboet worden omdat ze er een andere mening op nahouden dan De Wever."


De politie was anoniem met een tiental mensen aanwezig maar liet begaan.


Freya Piryns van Groen mat met een vouwmeter na of de minimumafstand van twee meter tussen elke mens wel gerespecteerd werd, om GAS-boetes voor 'samenscholing' te vermijden.


Organisator Peter Terryn (52) staat al lang bekend als een geharde actievoerder. Hij liep zijn eerste betoging tegen kernenergie in Doel toen hij vijftien was. Het is echter vooral het Animal Liberation Front dat hem tot het einde van zijn dagen zal achtervolgen. Hij werd ervan verdacht het brein te zijn achter de brandstichtingen in hamburgerrestaurants en vleesverwerkende bedrijven en zat 14 dagen in voorhechtenis. Veroordeeld werd hij echter nooit.


Vandaag zal Peter Terryn opnieuw om 18 uur op de Grote Markt staan. Hij wil zijn actie doorzetten 'tot de democratie hersteld is'. (DILA)

Organisator Peter Terryn.
Laenen Organisator Peter Terryn.