Ga naar de mobiele website
^ Top

"Belgische gevangenis in Marokko"

BART DE WEVER WIL MEER SAMENWERKING TUSSEN BEIDE LANDEN

De Wever krijgt een rondleiding in radiostudio Shab Up van onderzoeker Yassine Souidi en Mohammed Belekbir, directeur van het onderzoekscentrum.
Nina Bernaerts De Wever krijgt een rondleiding in radiostudio Shab Up van onderzoeker Yassine Souidi en Mohammed Belekbir, directeur van het onderzoekscentrum.
Burgemeester Bart De Wever heeft gisteren tijdens zijn bezoek aan Marokko gepleit voor een Belgische gevangenis in het land. "Wij willen dat zij hun illegale criminele gevangenen terugnemen", klinkt het. De Wever wil ook beter samenwerken om informatie uit te wisselen.

Marokko heeft evenveel Syriëstrijders als heel Europa samen, 1.200 zijn er al vertrokken. De Wever zat gisteren samen, achter gesloten deuren weliswaar, met onder anderen consul-generaal Karim Lahlou. "Die gesprekken gaan goed en zijn open, maar op sommige vragen krijgen we gewoon geen antwoorden. Als ik peil naar de motieven van hun vertrekkers, krijg ik daar een weinig concreet antwoord. Ik vermoed dat hun vertrekkers heel anders zijn dan de onze. Maar vermoedelijk is het moeilijk in kaart te brengen wat die motieven zijn", klinkt het.

Maar het gaat wel de juiste richting uit. "Ik heb echt het gevoel dat het hen hoog zit, ze zijn enorm beschaamd over het feit dat er zoveel Marokkanen zijn die vertrekken, de islam misbruiken en aanslagen plegen. Uit hun cijfers bleek ook dat Europeanen hen heel laag inschatten en niet appreciëren. Dat steekt natuurlijk, zij willen onze bondgenoot zijn en spelen nu veel meer open kaart."

De Wever schudt de hand van consul-generaal Karim Lahlou op het ministerie van Binnenlandse Zaken in Marokko. 
Nina Bernaerts De Wever schudt de hand van consul-generaal Karim Lahlou op het ministerie van Binnenlandse Zaken in Marokko. 

Vingerafdrukken

"Die uitwisseling van informatie is erg belangrijk. Wij mogen vanaf nu de vingerafdrukken van onze criminelen door de Marokkaanse databank halen. Zij nemen vingerafdrukken van iedereen, niet enkel van criminelen. We moeten die samenwerking ook voor hen laten lonen. Het drugsgeld dat bijvoorbeeld van ons land naar hier (Marokko, red.) gesluisd wordt, zou voor hun schatkist moeten zijn, als zij de inbeslagname doen. Op die manier loont het dan ook voor hen om de criminelen van bij ons terug te nemen."

Een ander idee zou een Belgische gevangenis in Marokko zijn, zodat alle criminele, illegale Marokkanen daar hun straf kunnen uitzitten. "Voor mij moet dat bespreekbaar zijn. Een gevangenis is een investering, geeft ook werkgelegenheid hier in Marokko. Met enkel onze criminele, illegale Marokkanen, een kleine 500, kan je al een gevangenis vullen."

De Wever kreeg ook een uiteenzetting bij een speciaal opgericht radio- en tv-station, genaamd Shab Up, oftewel 'jongeren up'. "We hebben heel goed begrepen dat wij de jongeren niet bereiken op de traditionele manieren", vertelt Yassine Souidi, een van de onderzoekers op het preventieproject. "Wij willen een tegenverhaal brengen, tegen IS. We willen de jongeren die vatbaar zijn voor extreme ideeën bereiken via hun eigen kanalen. Zo maken wij tv en radio, volledig online uiteraard, met discussie-onderwerpen uit hun leefwereld. Zo proberen we die jongeren ook hun eigenwaarde terug te geven."

"Preventie kan werken maar niet als ze al te ver heen zijn. In deradicalisering geloof ik niet. En het lijkt erop dat ze daar hier ook niet op inzetten", aldus De Wever nog.

Een gevangenis is een investering, geeft ook werkgelegenheid hier in Marokko. Met enkel onze criminele, illegale Marokkanen, een kleine 500, kan je al een gevangenis vullen

Bart De Wever
Meer over


Meld een bug