'Bananenbende' smokkelde minstens 3,4 ton cocaïne

MAROKKAANSE BELGEN BESTELDEN OPVALLEND VEEL CONTAINERS

De douane onderschepte 1,7 ton cocaïne in september.
Foto RV De douane onderschepte 1,7 ton cocaïne in september.
Tientallen containers bananen bestellen en slechts enkele ophalen. Een bizarre manier van werken die ook de aandacht van het Antwerpse gerecht trok en deze week leidde tot het oprollen van een internationaal vertakte cocaïnebende. Voor 170 miljoen euro aan cocaïne kon worden onderschept, maar hoeveel ton drugs wel doorgesluisd werd, weet niemand. De twee bendeleiders zijn nog altijd voortvluchtig.

Eind 2015 viel het de Antwerpse recherche op hoe twee bedrijfjes, NRC Construct en JSS, telkens grote ladingen bananen lieten overkomen uit Colombia, maar slechts een fractie van de bestelde containers - enkel diegene waar cocaïne inzat - liet ophalen. Na speurwerk bleken de bedrijfjes dekmantels voor een drugsbende die geleid werd door Marokkaanse Belgen. "Ze vielen door de mand omdat ze containers bananen ter waarde van 14.000 euro lang lieten staan om uiteindelijk het fruit te laten vernietigen", klinkt het bij een politiebron. "Altijd maar weer bestelden ze nieuwe ladingen. De bananen uit de containers die ze dan wel afhaalden, werden dan weer fel onder de marktprijs verkocht."


Een weinig winstgevend bedrijfsmodel waardoor de onderzoeksrechter vanaf januari tot vorige week de speurders toeliet telefoontaps uit te voeren en verschillende bendeleden te schaduwen. Op 2 augustus kon op die manier een eerste container met 1,7 ton cocaïne onderschept worden, op 13 september gebeurde dat nog eens. Maandag, dinsdag en woensdag viel de politie op verschillende plaatsen binnen en arresteerde negen verdachten. Maar bendeleiders Karim Alami en Khalid Oulat Haddou zijn voorlopig nog altijd spoorloos en worden actief opgespoord.

Koelwagen

Wel in de cel zitten de verantwoordelijken van de twee genoemde bedrijven en minstens één van de truckers die ingeschakeld werden om de containers op te halen. Die laatste moest van zijn opdrachtgevers een koelwagen huren om de transporten uit te voeren en gaf toe in totaal zes keer voor één van de bedrijfjes containers met bananen opgehaald te hebben. Het was tijdens dat zesde transport op 13 september dat de tweede grote lading cocaïne ontdekt werd. "Mijn cliënt is hier per toeval in verwikkeld geraakt en was absoluut niet op de hoogte van de eigenlijke inhoud van die containers", reageert zijn advocaat Jeroen D'Hondt nadat de raadkamer gisteren de aanhouding van de trucker en drie andere verdachten met een maand verlengde. De vijf anderen verschijnen volgende week voor de raadkamer.