Ga naar de mobiele website
^ Top

"18 uur voorbereid op duel over Rome"

WAAROM DE WEVER VERKLARING PREMIER IN KAMER BIJNA LINKS LIET LIGGEN

Bart De Wever debatteerde mee in de Erfgoedbibliotheek over de Grieken en Romeinen.
Foto Laenen Bart De Wever debatteerde mee in de Erfgoedbibliotheek over de Grieken en Romeinen.
Grote consternatie zaterdagmiddag bij heel wat Kamerleden. Op Twitter liet Bart De Wever immers weten dat hij de State of The Union van premier Michel zondagmorgen niet zou bijwonen. Hij moest en zou immers het oude Rome verdedigen tegen de Grieken in een scherp duel in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. "Hier heb ik maanden naar uitgekeken", aldus De Wever.

De verrassende tweet van De Wever kwam hem op felle kritiek te staan van andere Kamerleden. De N-VA-voorzitter was uitgenodigd door de Vrienden van Boek en Letteren om Rome zondagmorgen te gaan verdedigen tegen Griekenland, in een verbaal duel met Gunnar De Boel, professor oud- en Nieuwgriekse literatuur van de Universiteit van Gent. Uiteindelijk ging De Wever wel naar de Kamer om 11u30 en liet het duel uitstellen naar 13u30 namiddag, maar niet voordat de aanwezige toehoorders in de Nottebohmzaal daarover gestemd hadden.

Passie

"U moet begrijpen, dit lag al heel lang vast en ik heb hier maanden naar uitgekeken. Ik heb me gisteren voorbereid van 9u zaterdagmorgen tot half drie 's nachts op dit duel en meer dan 70 pagina's uitgeschreven", aldus De Wever. "Normaal ging de State of The Union van de premier dinsdag doorgaan, maar door een plotse regeringscrisis werd die uitgesteld uiteindelijk naar zondag. Ik ben blij dat het duel uiteindelijk toch kon doorgaan, want ik vind het vreselijk om dingen te moeten afzeggen."


De Wever, historicus van opleiding, verdedigde met vuur de Romeinse beschaving op negen verschillende gebieden: van het democratische gehalte van Rome over de invloed van de Romeinse bouwkunst tot de positie van de vrouw in het rijk dat uiteindelijk meer dan 1.000 jaar zou standhouden. "Voor mij is geschiedenis een echte passie. Ik lees alles wat ik vastkrijg over de Romeinse Republiek, de fase waarin Rome in bijna 500 jaar uitgroeide van een stad tot een wereldrijk, met boeiende politieke figuren zoals Marcus Antonius, Caesar en Octavianus, de latere keizer Augustus. Ik maak ook notities in elk boek en gebruik heel graag Cicero in politieke debatten of onderhandelingen. Ik steel als de raven van de Romeinse redenaars. Meestal is dat dan gewoon een verwijzing of kwinkslag. Ik ben dan ook blij dat ik hier eens veel breder en theoretischer over de Romeinen kon uitweiden."

Slavernij

Professor Gunnar verdedigde met vuur het feit dat de Grieken ons het humanisme, de filosofie, de satire en het toneel schonken. Voor De Wever waren de praktische kanten van het Romeinse rijk, de bouwkunst en het democratische bestuur van Rome vele malen superieur aan het gefilosofeer over de sterren van de Grieken. Het ging ook over slavernij. "Als ik kon kiezen waar ik in de eerste eeuw slaaf was, zou ik het liefst slaaf zijn bij de Romeinen en niet bij de Grieken", aldus De Wever. "Slaven hadden een bijzondere relatie met hun meester. Ze konden ook vrijgelaten worden en in een stiel aan de slag gaan. De twee hoogste ambten onder keizer Claudius waren vrijgelaten slaven. Dat was bij de Grieken absoluut onmogelijk, eens een slaaf altijd een slaaf." Ondanks mooi weerwerk van professor Gunnar kreeg De Wever de meeste stemmen achter zijn naam van het publiek. Zeker dankzij zijn slotpleidooi, overgenomen van Claudius, de vierde keizer van het Oude Rome tussen 41 tot 54 na Christus, waarin die de Romeinse democratie verdedigt. Het volgende duel zal er een zijn met romanschrijver Tom Lanoye over de identiteit van de Europese literatuur.Meld een bug